Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Sport

Segervrålen har knappt tystnat när svenska Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter tvingar svensk hockey att ta ställning inför nästa års herrhockey-VM som spelas i Vitryssland.

Gruppen har sedan länge bedrivit den internationella kampanjen "Don´t play with the dictator", med syfte att försöka förmå Internationella hockeyförbundet att flytta VM från Vitryssland. Gruppen pekar på de många brott mot de mänskliga rättigheterna som regimen gjort sig skyldig till och hur den politiska eliten i landet kommer att utnyttja evenemanget i propagandasyfte.

Men sista möjligheten till att helt flytta tävlingen från Vitryssland försvann förra helgen. Då höll förbundet kongress och under punkten "nästa års VM" var det fritt fram för delegaterna att lyfta frågan - vilket ingen gjorde.

Men det finns mycket mer att göra, menar kampanjgruppen, som kräver att Ishockeyförbundet tydligt tar ställning mot de brott som regimen utsätter befolkningen för.

– Nu när det är bestämt att VM kommer att hållas i Vitryssland så gäller det att minimera skadeverkningarna. Det handlar om att vara medveten om att regimen vill sprida sin glans över arrangemanget och hur de svenska representanterna inte ska utnyttjas i propagandasyfte, säger Martin Uggla, säger Martin Uggla.

Rent praktiskt kan det handla om att inte ställa upp på gruppbilder med presidenten, inte svara på frågor från statlig media och att visa engagemang för de mänskliga rättigheterna genom att exempelvis stödja lokala människorättsaktivister, säger Martin Uggla.

– Jag hoppas att personer inom hockeyförbundet har en moralisk kompass och noga tänker igenom innan VM hur de ska hantera dessa saker, säger Martin Uggla.

EU-parlamentet har upprepade gånger uppmanat internationell och nationella hockeyförbund att ta ansvar i frågan om att tilldela diktaturer stora idrottsevenemang. Senast var det Ministerrådet som nyligen uttalade att ”EU kommer att hålla internationella och nationella ishockeyorganisationer informerade om vår djupa oro för den bristande respekten för mänskliga rättigheter och demokratiska principer i Vitryssland”.

Svenska ishockeyförbundet har ännu inte svarat officiellt på kampanjens krav, men generalsekreterare Mikael Peterson säger till Fria att de ska göra det när segeryran lagt sig.

Fria Tidningen