Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Sport

Fria tidningen har gått igenom alla landskamper på herr-, dam- och ungdomssidan sedan 2011 samt inplanerade landskamper för 2013. Granskningen visar att svenska landslag kommer att spela fem matcher under 2013 mot länder som allvarligt kränker de mänskliga rättigheterna. Herrlandslaget spelade mot Nordkorea i januari och har en match inplanerad mot Kazakstan i september. Damlandslaget mötte nyligen Kina och ungdomslagen U-19 och U-17 kommer att spela mot Azerbajdzjan och Vitryssland i oktober respektive 26 mars.

Samtliga länder har generella brister på området mänskliga rättigheter, exempelvis politiska fångar, dödsstraff, begränsade mötes- och föreningsfriheter och inskränkningar för medier och bloggare.

2011–2013 kommer landslagen att ha spelat 17 landskamper mot länder som många anser borde bojkottas.

Svenska fotbollförbundet följer Fifas rekommendationer över länder som är stoppade från att spela internationella matcher och där ingår inget av de länder Sverige möter. I övrigt görs ingen avvägning över vilka länder landslagen bör eller inte bör spela matcher mot och förbundet lutar sig mot generella överenskommelser som handlar om att så länge man är en del av den internationella idrottsrörelsen ställer man upp under Fifa och Uefas premisser. Vid bokning av landskamper används i många fall det schweiziska bolaget Kentaro som syr ihop arrangemangen.

Marika Domaniski Lyfors, chef för fotbollsavdelningen på förbundet, och själv före detta förbundskapten i Kina, säger att linjen från förbundets håll måste vara tydlig.

– Idrott är idrott och vi försöker hålla det på den nivån och inte blanda in politik. Men sen har jag ju egna funderingar, speciellt under min tid i Kina, och ville vara med och påverka och göra livet bättre för människor. Det tror jag att vi gör genom att bedriva idrott, skapa förebilder och agera för ett positivt ledarskap, säger hon.

De svenska landslagen har en potentiell möjlighet att utöva påtryckning gentemot länder genom att välja att inte spela mot dem, men har hittills valt att inte göra det.

– Nej, det är inte aktuellt och det finns heller ingen sådan diskussion på förbundet. Vi väljer motståndet, men det sker på sportsliga grunder, säger Marika Domanski Lyfors.

Fakta: 

Tvivelaktiga landskamper

Exempel på länder som systematiskt bryter mot de mänskliga rättigheterna och som de svenska landslagen spelat mot eller spelar mot 2011–2013: Nordkorea, Kazakstan, Kina, Azerbajdzjan, Vitryssland, Bahrain, Qatar, Georgien.

Fria Tidningen