Eurokrisen bakslag för jämställdheten

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I eurokrisens spår kommer neddragningar inom den offentliga sektorn i Europa. Och när arbetstillfällen försvinner är det kvinnorna som drabbas. Det talar Mikael Gustafsson (V), EU-parlamentariker och ordförande för jämställdhetsutskottet, om när han medverkar på Feministiskt forum i Umeå den här veckan.

Inrikes

– Egentligen borde krisen inte kallas finanskris. Sanningen är att det går djupare än så. Det en demokratisk kris, en social kris och en jämställdhetskris, säger Mikael Gustafsson.

När äldre- och barnomsorgen monteras ned tillsammans med vård och skolor är det kvinnor som förväntas att täcka upp för det uppstående behovet genom att ta hand om barn, gamla och sjuka.

– Obetalt ska de nu göra de jobb som de tidigare fick betalt för, säger Mikael Gustafsson.

Antalet osäkra anställningar och deltidsjobb gör att långtidseffekterna för kvinnors ekonomi ökar då deras pensioner i högre grad påverkas hårdare än männens. Samtidigt som man i tider av kris inte väljer att satsa på jämställdhetsprojekt.

– Varje nytt krispaket som presenteras ökar makten till tjänstemännen och kommissionen. Det leder till att makten över politiken kommer längre bort från de folkvalda och därmed från vanliga människor, säger Mikael Gustafsson.

Han menar samtidigt att Sverige befinner sig i ett bättre ekonomiskt läge än många andra länder i Europa eftersom man står utanför det ekonomiska samarbetet.

– Krisen påverkar oss inte i samma utsträckning, men vi har sett hur den fackliga anslutningen minskat samtidigt som man säljer ut vår välfärd och ger storföretag och rika sänkta skatter.

Strider de trodde var vunna under 1900-talet menar Mikael Gustafsson måste utkämpas igen.

– Fackliga rättigheter har urholkats, jämställdheten är under attack och människors förtroende för politiska lösningar minskar. Vi måste lämna den åtstramningspolitik som bara fördjupar krisen. Och det är bråttom. Annars väntar något ännu värre, säger han.

Mikael Gustafsson talar om eurokrisen och dess påverkan på jämställdheten på Feministiskt forum i Umeå den 17 mars kl 14.

Fakta: 

Feministiskt forum arrangeras den 17 mars på Umeå universitet.
Några punkter från programmet [1]:

Machofabriken kl 15.30–16.30. Workshop i hur man skapar en mer jämställd värld.

Domestic violence in social media kl 14–15. Stephanie Hendrick forskar om ungdomskultur och sociala mediers plats i situationer av våld i nära relationer. Hur de skapar nätverk för att finna en väg ut.

Anne Foka och Chris Hudson kl 12.30–13.30. Umeå och Rio De Janeiro jämförs ur ett jämställdhets- och säkerhetsperspektiv.

Jag är en arrangör kl 15.30–16.45. Galaprojektets rollspelskonvent. En röst åt den kvinnliga rollspelsnörden.

Landets Fria