Historisk protest mot kärnkraft

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Uppemot 100 000 taiwaneser deltog i lördags i vad som kan ha varit landets största manifestation mot kärnkraft någonsin.

Utrikes

Tiotusentals människor tågade genom huvudstaden Taipeis gator, liksom flera andra städer i Taiwan, på lördagen i protest mot planerna på ett fjärde kärnkraftverk. Fler än 150 organisationer stod bakom manifestationen, som också krävde en avveckling av existerande kärnkraftverk och ett nolltillväxtsmål för landets elförbrukning.

– Jag är oroad eftesom Taiwan är för litet för att ha säkra platser att evakuera till om en kärnkraftskatastrof skulle inträffa, säger en demonstrant till tidningen Taipei Times.

Utanför den taiwanesiska riksbanken hade arrangörerna satt upp en "sedelbrännare" – traditionellt använd under religiösa ritualer – där demonstranterna kunde bränna pengar.

– Den här sedelbrännaren representerar det fjärde kärnkraftverket, vars budget fortsätter att växa efter två års byggande, säger Lee Cho-han från alliansen bakom manifestationen.

Flera oppositionspartier är kritiska mot det nya kärnkraftverket och den sittande presidenten Ma Ying-jeou har ställt sig försiktigt positiv till tanken om en folkomröstning i frågan.

Bygget av Taiwans fjärde kärnkraftverk påbörjades redan i början av 80-talet men stoppades efter Tjernobyl-katastrofen 1986. Sedan bygget återupptogs år 2001 har det kantats av problem och förseningar och har ännu inte avslutats, trots att kraftverket enligt planerna skulle ha varit igång i slutet av förra året.

Fria Tidningen