Inget förtjust fnitter från Hardy Nilsson

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Vem som syns i media och hur den personen framställs har enormt stor inverkan på hur vi ser på oss själva och våra medmänniskor.

Sport

KOMMENTAR
Mediekritik: sportjournalistik

Vi speglar oss själva i intervjupersoner – media sätter ramar och skapar normer. Jag roade mig med att gå igenom tio svenska dagstidningar en vanlig nyhetsdag och tittade på hur kvinnor och män framställs på sportsidorna. Om de över huvudtaget framställs… I en tidning fanns inte en enda sportartikel där en kvinna var den huvudintervjuade. I genomsnitt var det drygt dubbelt så många sportartiklar med män som huvudperson jämfört med kvinnor eller personer av annat kön.

Men det mest intressanta är att borra djupare och se hur människor framställs. Det mest flagranta exemplet (tacksamt när det dyker upp så klockrena skolexempel) hittade jag i Norran som har en stirrande Hardy Nilsson – före detta elitherrhockeytränare – på ettan för sin del 2. "Mannen med den stålblå blicken – hårde Hardy är tillbaka i stan". Artikeln fortsätter sedan att mala på om hur tuff fasad denne Hardy har och om hur han rappat medspelare.

Tidningen Allehanda har två sportuppslag med kvinnor i huvudrollen på båda. Det ger plus i statistiken, men rejält minus på andra sätt. I en sidoartikel är Marika Friberg en av de intervjuade. Hon är blivande travtränare och har varit skötare för några av världens bästa hästar i ett amerikanskt stall. I texten presenteras hon och en tränarkollega såhär: "Vi träffar två glada och positiva tjejer som det sprudlar energi kring …, det är mycket skratt när de poserar framför kameran tillsammans…. I artikeln får de bland annat frågan "Vad kan kvinnor tillföra (i tränaryrket, reds anm) som inte män kan?".

Att bli medveten om hur det ser ut på sportsidorna och vad det får för konsekvenser för normbildning är ett första steg för förändring. Sen har vi ju alla kommit mer eller mindre långt i denna process. Jag försöker som redaktör ständigt knuffa Frias sport i en normbrytande riktning, men även hos oss finns mycket att göra i denna fråga. Ge gärna feedback!

Fria Tidningen