Antalet tropiska stormar kan öka

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Innan ”superstormen” Sandy drog in över USA:s östkust orsakade den förödelse i flera länder i Karibien. Och fler svåra stormar kan väntas när den globala uppvärmningen fortsätter.

Utrikes

Samtidigt som orkansäsongen i Atlanten går mot sitt slut har stormen Sandy orsakat omfattande materiell förödelse och krävt minst ett 60-tal människoliv i Haiti, Kuba och Dominikanska republiken.

På måndagskvällen drog den in över östra USA som en av den kraftigaste stormarna som någonsin observerats, och orsakade omfattande elavbrott, svåra översvämningar och minst tolv dödsfall.

Efter att ha fötts i havet utanför Jamaica förra veckan uppgraderades Sandy till en orkan i kategori 2 innan den drog in över Kuba på torsdagen, med vindstyrkor uppemot 170 kilometer i timmen.

Trots att landets katastrofhanteringssystem genast sattes i kraft var Sandy starkare och dödligare än väntat när den slog till mot Santiago de Cuba, 850 kilometer öst om Havanna. Där upplevde många generationer en orkans destruktiva kraft för första gången.

– Den slog till rakt mot staden. Vi har aldrig sett en sådan här katastrof. Folk är verkligen olyckliga, säger en 70-årig invånare till IPS över telefon.

Han säger att den förstörelsen som drabbat Santiago de Cuba och andra städer i provinsen var värre än den som orsakades av orkanen Flora som hängde över östra Kuba i fyra dagar 1963, med kraftiga skyfall och översvämningar som dödade 1 750 personer.

– Vi vet fortfarande inte hur mycket som förstörts av vindarna, säger en invånare som föredrar att inte uppge sitt namn.

I lördags uppskattade de lokala myndigheterna att orkanen orsakat skador för motsvarande 2,1 miljarder kubanska pesos, motsvarande mer än en halv miljard kronor, trots att förlusterna inom turismsektorn och sockerindustrin ännu inte beräknats.

Minst nio personer dödades i staden, huvudsakligen i byggnadskollapser, och under helgen var många ute på gatorna för att röja upp bråte och fallna träd. Men invånare som IPS talat med dolde inte sin oro över matbrist och avbrott i el- och vattenförsörjningen.

– I affären låter de oss ta hem en del av nästa månads ranson av mat, men jag kunde bara köpa ris och kaffe, säger en kvinna.

Efter tragedin som orsakades av orkanen Flora 1963 har Kubas regering byggt upp en katastrofberedskap som ofta får äran för att reducera antalet dödsfall i orkaner och andra naturkatastrofer till ett minimum. Kuba är i dag det land i Karibien där orkaner skördar minst människoliv.

Meteorologen José Rubiera menar att årets orkansäsong skilt sig från andra år, med fler än dubbelt så många tropiska stormar.

– Även om det inte kan bevisas, så är det logiskt att anta att den globala uppvärmningen kan vara en orsak, säger Rubiera, som är chef för prognosenheten på Kubas meteorologiska institut.

Även om det är svårt att få exakta svar om klimatförändringarnas effekter på tropiska stormar med dagens klimatmodeller så förutsåg FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport att det är sannolikt att de kommer att öka i intensitet.

För varje grad temperaturen stiger ökar också luftfuktigheten, vilket betyder att stormarna också blir blötare.

– Ställda inför denna utsikt finns det bara en sak för oss att göra: anpassa oss. Vi kan inte få orkanerna att försvinna, så vi måste lära oss att leva med dem och se till att de orsaker så lite skada som möjligt, menar José Rubiera.

Fakta: 

Varmare klimat kan ge intensivare stormar

• 19 tropiska stormar hittills gör årets orkansäsong till den tredje intensivaste som någonsin observerats. Omfattande forskning tyder också på ett tydligt samband mellan global uppvärmning och fler och intensivare stormar.

• De senaste åren har orkansäsongen blivit längre eftersom högre temperaturer gör att havet förblir uppvärmt längre, vilket är en förutsättning för att tropiska stormar ska bildas.

• Högre temperaturer gör att luften kan hålla mer fukt. Mätningar tyder på att luftfuktigheten ökat med 4 till 6 procent vilket leder till häftigare nederbörd.

• Högre vattentemperaturer gör också att orkaner kan slå till på nordligare breddgrader. Rekordhöga vattentemperaturer utanför Florida och USA:s östkust bidrog till att orkanen Sandy kunde fortsätta att växa i styrka när den rörde sig norrut.

Läs mer: IPS miljöjournalist Stephen Leahy bloggar om orkanen Sandy: www.hurricanesandyspeaks.com [1]

Fria Tidningen