Ris och ros till nästa års fiskekvoter

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Kvoten för torsk i västra Östersjön sänks med 5,9 procent nästa år, vilket är en större sänkning än vad kommissionen föreslog. Det beslutade EU:s fiskeministrar förra veckan. Men fortfarande är laxkvoten problematisk, menar Naturskyddsföreningen.

Inrikes

I förra veckan beslutade EU:s fiske¿ministrar om 2013 års kvoter för Östersjön. Kvoten för torsk i västra Östersjön sänks med 5,9 procent, vilket går emot EU-kommissionens förslag om en sänkning på två procent.

– Vi har enats om en kompromiss som är balanserad och i det stora hela följer kommissionens förslag. Att EU:s medlemsländer dessutom enats om att ytterligare sänka kvoten för torsk i Östersjön, det kan man inte kalla annat än historiskt, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Beslutet välkomnas även av Naturskyddsföreningen som kallar beslutet om torskkvoterna i västra Östersjön för ”positivt”.

– Jag skulle kanske inte kalla beslutet historiskt men jag tycker det är bra att de gick längre än kommissionen. Men fortfarande är det en högre kvot än vad havsforskningsrådet föreslog, säger Ellen Bruno, sakkunnig i marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.

Däremot kritiserar föreningen resultatet för laxen. Kvoten sänks med elva procent i enlighet med kommissionens förslag, vilket kan jämföras med sänkningen på 51 procent 2012. Ministerrådets beslut innebär en kvot som är ungefär dubbelt så stor som forskarna i Internationella havsforskningsrådet, ICES, har föreslagit. Men problemet med laxfiske till havs är att fisket sker på blandade bestånd, alltså både livskraftiga och svaga laxbestånd samtidigt.

– Vi tror inte att lösningen är att kan sänka kvoterna mer, det viktiga när det gäller laxen är just nu inte hur många som toatl fiskas utan vilka bestånd som fiskas. Därför hade vi gärna sett att Sverige drivit på för andra åtgärde för att skydda svaga bestånd, som till exempel ett förbud mot blandfiska till havs. Eftersom Sverige redan har sopat rent framför egen dörr och flyttat sitt fiske från svaga till starka bestånd skulle vi tillsammans med finnarna kunna ha en kaxigare attityd mot Danmark och Polen , säger Ellen Bruno.

I stort är hon positiv till årets kvotsättning i Östersjön och säger att arbetet har gått framåt de senaste åren.

– Sammantaget är förvaltningen ganska bra och i det stora hela har Östersjön ett gott bestånd, med bra uppsatta mål, politiker som vågar agera och yrkesfiskare som är beredda att göra uppoffringar. Men man får ju se framöver, det kan ju komma bakslag, säger hon.

Fakta: 

Fiskekvoter i Östersjön 2013:

• Torskkvoten för västra Östersjön sänks med 5,9 procent och för östra Östersjön med nio procent jämfört med i år.

• Kvoten för sill i centrala Östersjön höjs med 15 procent, vilket är betydligt mer än kommissionens förslag på en ökning med nio procent. Kvoten för sill i Bottenviken ligger kvar på samma nivå, vilket går emot kommissionens förslag om en minskning med sju procent.

• Kvoten för lax sänks med 11 procent, i enlighet med kommissionens förslag.

Fria Tidningen