Kontrast mellan verklighet och fantasy

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Postapokalyptism, ond bråd odöd och magi. Föredrag, workshops och paneldiskussioner av alla möjliga slag hölls i helgen då sciencie-fiction och fantasyförfattare från olika delar av världen mötte sin publik i Uppsala.

Kultur

I helgen arrangerades litteraturmässan Kontrast på hotell Gillet i Uppsala. Kontrast är årets upplaga av Swecon, som är Sveriges officiella litteraturmässa för de genrer som går under samlingsnamnet fantastik. Begreppet rymmer science-fiction, fantasy, magisk realism och skräck.

– Hela konceptet kommer från USA där sådana här typer av arrangemang kallas för convention men översatt till svenska blir det konvent vilket är helt fel. Så vi har i Sverige sedan lång tid tillbaka valt att kalla det för kongress, säger Johan Anglemark som är ordförande för kongressen.

Det är medlemmarna från Uppsala studenters science fiction-förening som arrangerar årets upplaga av Swecon. Det var nio år sedan sist som Swecon kongressen arrangerades i Uppsala. Förra året hölls den i Stockholm som då med sina uppemot 800 besökare blev det mest besökta i Sverige någonsin.

– Då var det ett Eurocon som arrangerades och det kom folk från hela Europa till kongressen. Men nu i år kommer kongressen faktiskt att bli den största i Sverige utanför Stockholm någonsin. Vi har nu uppemot 400 unika besökare som kommer dels från Uppsala och dels från övriga Sverige men vi har även besökare från Finland och Danmark, säger Johan Anglemark.

På kongressen bjuds det in mer eller mindre kända författare inom de olika genrerna. I år syntes bland annat britten Joe Abercrombie, kanadensaren Peter Watts samt amerikanskan Kelly Link. Även de svenska författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg var inbjudna.

Författarna är med i paneldiskussioner, håller egna föredrag på diverse ämnen, signerar böcker och träffar sina fans. Kongressen saknar specifikt tema men arrangören Johan Anglemark menar att det är valet av författare som styr vilka föredrag som hålls och vilka paneldiskussioner som förs. Den stora behållningen med kongressen är dock inte vad som sker på podiet.

– Förutom att besökarna får träffa sina favoritförfattare och författarna får en möjlighet att träffa sina fans så är det även ett tillfälle för alla hitresta att träffa varandra, säger Johan Anglemark.

Fantasyförfattaren Erik Granström från Uppsala som har skrivit böckerna Svavelvinter och Slaktare små var inbjuden som gäst till kongressen.

Vad är det som är så speciellt med science-fiction och fantasy?

– Är man road av historia som jag är så har man mycket att finna i exempelvis fantasy. Fast då blir det historia med en tvist. Som författare kan man låta sig inspireras av olika historiska epoker men ha friheten att skapa en egen värld precis som man vill, säger Erik Granström.

Smolles varuhus hette Erik Granströms första roman som kom ut 1980, det var först i slutet i samma decennium som han skulle etablera som fantasyförfattare. Först skrev Erik Granström rollspelsböcker men 2004 kom boken Svavelvinter ut.

– Jag har alltid skrivit, i hela mitt liv och började väldigt tidigt med rollspel tack vare en kompis som tog hem det efter en vistelse i USA. För mig handlar fantastik alltid om vår samtid. Kan man se saker på annat sätt än det gängse? Fantastik kan fylla en funktion som ett sätt att betrakta något fenomen i vår värld, eller presentera ett alternativ till det. Det är väldigt ofta även en politisk kommentar eller kritik till specifika företeelser i den verkliga världen, säger Erik Granström.

Uppsala Fria