Sandslott som symbolbärare

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Debuten Manne gräver ett hål av Kalle Carmback (text), Mats Eriksson och My Engström Renman (bild) är en av höjdpunkterna i sommarens bilderboksutgivning. De fyndiga bilderna, i vilka det gång efter annan går att göra nya upptäckter, är minst lika viktiga som texten.

Kultur
Barn & Ung
Litteratur

Manne och hans pappa åker till stranden för att svalka sig en mycket varm sommardag. Men när de kommer fram har det hunnit bli molnigt och glasskiosken är stängd. Då föreslår pappa att de ska bygga världens största sandslott! Pappa gräver och fixar och vill helst göra allt själv. Manne kan väl gräva ett hål istället? Och det gör han. Först av ilska, sedan för att det är så spännande i hålet. Till sist får pappa komma ner för att hjälpa honom. Tillsammans bygger de en spektakulär trappa som tar dem upp ur hålet.

Sandslottet är fantastiskt i sin utformning. Det illustrerar inte bara pappans vision om vad han önskar kunna åstadkomma, utan problematiserar även den vuxnas svårighet att släppa kontrollen och låta barn delta på sina egna villkor.

Fria Tidningen