Kosovo förbereder sig för EM-kval i herrfotboll

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Stormen efter Fifas:s beslut att låta Kosovo spela internationella träningsmatcher i herrfotboll har lagt sig.

– Nu planerar jag för EM-kval, säger förbundskapten Albert Bunjaki, till Fria tidningen.

Sport

Det var i maj som det historiska beslutet kom att Kosovo får spela internationella träningsmatcher i herrfotboll. Sedan dess har det varit turbulent. Bland annat Serbien har drivit på hårt för att få beslutet hävt, utan att lyckas.

I december ska detaljer komma från Fifa hur arrangemangen kring Kosovos framtida matcher ska se ut. Frågetecken finns kring hur flaggan får användas, nationalsång med mera.

Men Albert Bunjaki siktar redan nu framåt.

– Jag väntar inte på någon. Jag ska ner till Kosovo nästa vecka för att följa ligan och påverka så den inhemska ligan kan bli ännu bättre och planera utbildningar för tränare under vintern, säger han.

Laget har inte spelat matcher på väldigt länge. Det politiska läget har helt enkelt varit för känsligt.

Men planeringen inför ett eventuellt deltagande i herrfotbolls-EM 2016 är redan nu i gång.

– Efter besked från Fifa i december kan vi förhoppningsvis planera våra första matcher. Därefter EM-kvalet, säger en hoppfull Bunjaki.

6 februari nästa år kan bli datumet då Kosovo gör sin debut som fotbollsnation på herrsidan. Då spelas flera vänskapsmatcher i Europa och Albert Bunjaki hoppas att Kosovo finns med då.

– Det blir en historisk händelse, en fest med fullsatta läktare. Förväntningarna inför denna händelse är enorm, det är mycket känslor, säger han.

Fakta: 

Läs mer här:

Kosovo kämpar för att få spela matcher [1]

Fria Tidningen