Redan succé innan Paralympics ens startat

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Paralympics är större än någonsin. Antalet deltagare, biljettförsäljning och omfång på tävlingarna slår flera tidigare rekord.

Sport

Årets Paralympics i London har alla möjligheter att ta handikappidrotten till nya höjder. Arrangörerna har sålt mer än två miljoner biljetter och en möjlighet finns att det blir slutsålt för första gången i spelens historia.

– Det sätt som den brittiska publiken omfamnar tävlingarna, genom biljettförsäljningen, kommer att inleda en ny era i den paralympiska rörelsen, säger Tim Hollingsworth, chef för det brittiska paralympiska förbundet, till tidningen The Telegraph.

Vid spelen i London deltar 165 länder, 16 fler än vid senaste tävlingarna i Peking och 4200 aktiva jämfört med 3950 för fyra år sedan.

Mycket har hänt inom handikappidrotten på senare år.

– Jag minns på 90-talet när det inte ens var klockor på bild i tv-sändningarna, det var mer ett kul fenomen att vi kunde simma, säger David Lega, till TT.

Tävlingen omfattar totalt 20 sporter, bland annat fotboll, cykel, friidrott, ridsport och simning. Mest tryck på biljettförsäljningen har det varit till friidrottsarenan där sydafrikanen Oscar Pistorius, känd som "Blade runner", är den stora publikmagneten. Imorgon söndag dyker han förmodligen upp i finalen på 200 m på kvällen och i finalen på 400 m på fredagskvällen.

På fredagen stöter även Jeffrey Ige final i kula. Han är en av Sveriges många medaljhopp.

Fria Tidningen