Ideologisk strid i Wisconsins nyval

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Wisconsins republikanske guvernör Scott Walker har gått hårt fram mot de fackliga rättigheterna i delstaten. Starka reaktioner från gräsrotsnivå kan nu leda till hans fall när medborgarna går till historiskt nyval på tisdag.

Utrikes

I skuggan av den internationella krisen gör de amerikanska delstaterna vad de kan för att spara in på sina finanser. I Wisconsins lanserade guvernören Scott Walker förra året ett åtstramningspaket som han menade var absolut nödvändigt för att ta sig igenom den ekonomiska krisen. Åtstramningarna har i hög grad drabbat den offentliga sektorn och guvernören har använt sig av besparingarna som ett sätt att krossa den fackliga rörelsen. Förutom att skära i den offentliga sektorns löner och förmåner har han också dragit in pengar till skolor och försökt begränsa det sociala skyddsnätet. Han har också använt besparingarna som förevändning att begränsa förhandlingsrätten för delstatens offentligt anställda.

Reaktionerna på guvernörens kontroversiella politik har inte dröjt. Något som inte har mildrats av det videoband som läckte ut i januari 2011. På bandet ses guvernören diskutera med en miljardär och bidragsgivare till hans kampanj om olika strategier för att försvaga de offentliga fackföreningarna. Han nämner där hur han ska göra Wisconsin till en ”helt röd stat”, syftandes på den som republikansk, skriver den amerikanska tidningen The Nation.

Ilskan mot Walker har resulterat i en gemensam kampanj mellan demokrater och fackföreningar som samlat in över en miljon namnunderskrifter och på så sätt tvingat fram ett nyval, så kallat recall-election. Nyval som dessa har förekommit ett antal gånger tidigare i USA men inget har tidigare haft samma omfattning som detta. I valet kan både guvernören och hans närmast inom den verkställande makten bytas ut. Dessutom kan delstatens lagstiftande församling gå från republikansk till demokratisk efter valet.

Om guvernören förlorar kan han ersättas av den demokratiske borgmästaren i Milwaukee, Tom Barrett. Han är en av Walkers starkaste motståndare och den som samlat demokrater och fackföreningar i kampen mot nedskärningarna. Han har beskyllt Walker för att ha övergett finanspolitiskt sunt förnuft och startat ett ”ideologiskt inbördeskrig /…/ i Wisconsin”, enligt The Nation.

Men kampen mellan Walkers republikanska politik och fackföreningarnas vilja sträcker sig långt utanför delstaten och har ett symbolvärde för hela USA. Protesterna mot Walker sägs ha inspirerat Occupy-rörelsen och nyvalet har fungerat som en reaktion från fackföreningarna och gräsrotsrörelserna på den hårda republikanska nedskärningspolitiken i stort. Skulle Walker förlora valet skulle det stärka fackföreningarnas position som en tung allierad till demokraterna. Skulle Walker och republikanerna vinna skulle det kunna ge ökat förtroende för deras politik och ge vind i seglen för Mitt Romney i höstens presidentval, skriver tidningen Politico.

Fria Tidningen