Hälften av MP:s ledamöter vill stoppa fortsatt privatisering

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Miljöpartiet i landstinget är splittrade i frågan om hur vården i Stockholms län ska bedrivas. I veckan lämnade sju miljöpartister in en motion som går emot partilinjen. De vill sätta stopp för fortsatta privatiseringar och tillsätta en utredning om effekterna av privatiseringarna.

Inrikes
Vinst i välfärden

Sju miljöpartister i landstingsfullmäktige vill stoppa all privatisering inom vården. De vill ha en oberoende utvärdering av vilka effekter privatiseringarna inom vården haft. De ifrågasätter ifall privat vård verkligen är bättre och billigare än den offentliga.  En av de sju motionärerna, Annica Hjelm, pekar på att landstinget i Stockholm gått mycket längre än något annat landsting när det gäller privatiseringar inom vården.

– Vi tycker det är problematiskt att ingen har en aning om ifall privatiseringarna inneburit en förbättring för invånarna eller inte. Får vi bästa vården för våra skattepengar med alliansens ideologiska privatiseringspolitik?

Miljöpartiet har länge drivit frågan om vikten av olika behandlingsmetoder inom vården och menat att det tillgodoses bäst via privata aktörer. Är ni emot det nu?

– Vi är positiva till idéburen driven vård. Allt som inte är offentligt behöver inte vara kommersiellt.

Helene Öberg (MP), vicegruppledare landstinget, ser inga problem i att hälften av ledamöterna har en annan uppfattning än partiets linje.

– Man får tycka olika i miljöpartiet, precis som människor i allmänhet tycker olika, säger hon.

Har du någon förståelse för deras kritik och deras motion med tanke på den senaste tidens skandaler som Serafen och Röda Korsets center för torterade flyktingar?

– Absolut. Vi var emot upphandlingen av tortyrskadade, men det finns bra vård som utförs av privata aktörer. 

Helene Öberg menar att motionen riskerar att kasta en skugga över de privata aktörer som gör ett bra jobb. Men håller med motionärerna om att privatiseringarna i Stockholm gått för långt och är framför allt kritisk till hur det gått till.

– Landstinget måste bli mycket bättre på att sätta upp regler vid upphandlingar. Där har vi bland annat fört fram att det måste göras konsekvensanalyser både före och efter en upphandling.

Miljöpartiet har 15 ledamöter i landstingsfullmäktige.

Stockholms Fria