Olydnadsaktion mot NATO:s högkvarter

Publicerad:   •  Uppdaterad:

På söndag reser fredsaktivister från ett flertal länder till Bryssel för att genomföra en stor manifestation mot NATO. Fria Tidningen har talat med två av de svenska aktivisterna på väg ner.

Inrikes

– Nato är världens största krigsorganisation. Det betyder att den är världens största vansinne, och det enda du kan göra är motstånd, säger Pelle Sunvisson, grundskolelärare i Brandbergen utanför Stockholm och aktiv i nätverket Ofog.

Han är en av 30 svenska aktivister som är på väg ner för att delta i en civil olydnadsaktion utanför NATO:s högkvarter i Bryssel. Deltagare från hela Europa kommer att protestera mot NATO:s kommande toppmöte som genomförs i Chicago i maj. Pelle Sunvisson vill skapa uppmärksamhet kring NATO och kring toppmötet och hoppas att aktionerna ska kunna störa NATO:s verksamhet.

– Trots att de har så stor militär makt och har så stora resurser så står de försvarslösa om människor vägrar att samarbeta.

Majken Sörensen som forskar inom ickevåldsanalys på University of Wolongong i Australien kommer också att delta i aktionslägret. Hon är mycket kritisk till NATO:s militära insatser i bland annat Afghanistan och Libyen.

– De har tagit på sig rollen som världspoliser. Ett exempel är NATO:s insatser i Libyen, motivet har inte varit att hjälpa det libyska folket utan bara att komma över oljan.

Sverige är inte med i NATO, men organisationen genomför regelbundet övningar på svensk territorium och svenska styrkor går under NATO:s befälsstruktur i Afghanistan.

– Det enda som saknas för ett svenskt medlemskap är underskriften, säger Pelle Sunvisson. Hela vår militära organisation är anpassad till NATO:s standard. Svenska försvaret använder engelska språket och alla svenska vapensystem är kompatibla med USA:s vapensystem.

Exakt vad Pelle Sunvisson och Majken Sörensen kommer göra under aktionen vet de inte än.

– De flesta av oss vill ju ta sig in på själva området runt NATO högkvarteret och störa verksamheten där, men det kommer behövas många stödroller till aktionen, vi får se var vi hamnar helt enkelt, säger Pelle Sunvisson, som är optimistisk inför de kommande dagarna.

– Vi tror att det kommer att bli en fantastisk, färgsprakande, lekfull men också seriös aktion där vi kommer att visa att vi inte ställer upp på en världsordning som främjar våld istället för fredliga lösningar.

Fria Tidningen