Arabisk kvinnokamp i fortsatt motvind

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Kvinnor har spelat en avgörande roll i upproren som svept över arabvärlden. Många har hoppats på en kvinnliga frigörelse men de konkreta förändringarna har uteblivit och nu hotar en backlash. Här är fyra kvinnor som fortsätter kampen.

Utrikes

Under den arabiska våren har kvinnor tagit en framträdande roll och ett hopp väcktes bland många att upproren även skulle leda till en kvinnorevolution. Vissa framsteg har gjorts, framförallt har det blivit lättare för människor att organisera sig politiskt, vilket även gäller kvinnoorganisationer. Egypten och Tunisien har dessutom infört lagar om att kvinnor måste finnas med på röstlängderna inför de första fria valen. Att Nobels fredspris delades ut till tre kvinnor, där den jemenitiska journalisten och aktivisten Tawakkul Karman var en av dem, kan också ses som en framgång för kvinnokampen.

Men de stora förändringarna har uteblivit och mycket tyder på att en kvinnliga frigörelse i revolutionernas spår kan utebli. Något som visade sig tydligt i vinterns egyptiska parlamentsval där endast nio av de 498 inröstade ledamöterna var kvinnor. Många kvinnor oroar sig också för framgången för många islamitiska partier i regionen, som även om de säger sig vara progressiva egentligen inte är det. I Libyen har den nya ledningen bland annat föreslagit att man återigen ska tillåta månggifte.

Med anledning av detta hölls en konferens i Kairo i februari där hundratals kvinnor från hela Mellanöstern diskuterade bland annat hur teknologi och internet kan skydda och främja kvinnors mål i regionen. Ett möte som bara för något år sedan hade varit omöjligt. Sociala medier har visat sig spela en stor roll som ett effektivt och kraftfullt verktyg i kampen mot censurerande regimer. Här är fyra kvinnor som deltog i mötet och som med bland annat sociala mediers hjälp fortsätter kämpa mot sina olika regimer på hemmaplan.

 

Dalia Ziada, Egypten

Dalia Ziada ställde upp i det egyptiska parlamentsvalet nyligen men förlorade. Hon startade också den första partipolitiska kvinnoorganisationen i landet för att hjälpa kvinnor att ställa upp i val och driver samtidigt en prisad blogg som stängdes ner två gånger under Mubaraks regim. Hon har bland annat utsetts till en av de 150 mest inflytelserika kvinnorna i världen av Newsweek och en av de modigaste bloggarna i världen av The Daily Beast.

– Våren kan inte komma utan blommor och kvinnorna är blommorna i den arabiska våren. Men om de inte ser sitt eget värde och hur samhället misslyckas att inkludera dem i den demokratiska processen kommer slutet inte bli bra, säger hon i en intervju med CNN.

 

Lamees Dhaif, Bahrain

När upproren i det lilla öriket Bahrain bröt ut förra våren hade journalisten Lamees Dhaif en framträdande roll men efter många dödshot tvingades hon fly landet. Nu fortsätter hon kampen via sitt Twitter-konto (@LameesDhaif) som har nästan 70 000 följare, vilket är mer än de flesta tidningars upplaga i landet.

”Vi kämpar inte bara mot bakåtsträvande system, men också mot okunnighet, efterblivenhet och idioti som upprätthålls av sådana system,” skriver hon på Twitter.

 

Fida Ouri, Palestina

23-åriga Fida Ouri är född i New York men flyttade till Palestina efter sina studier för att ”skapa fler möjligheter och alternativ för kvinnor”. Som biträdande chef och webmaster på 96 Nisaa FM, Palestinas första kvinnliga radiostation, har Fida Ouri stor makt över vad som sänds ut och sprids på stationens hemsida. Dessutom är hon, enligt egen utsago, Palestinas enda kvinnliga webmaster. Programmen på radiokanalen handlar om allt från rätt kost under graviditeten till beslut på arbetsplatsen.

 

Danya Bashir Hobba, Libyen

Danya Bashir Hobba är bara 20 år gammal men driver redan sitt eget företag, Relora, som fokuserar på stresshantering. Två gånger har hon, som enda kvinna, vunnit Förenade Arabemiratens tävling för unga entreprenörer. Under revolutionen organiserade hon hjälpsändningar med mediciner och och andra förnödenheter till landet. Hon jobbar nu aktivt med att få in mer kvinnor i olika politiska instanser i Libyen och på Twitter (@ceoDanya) lanserar hon sig själv som Libyens nästa president.

Fria Tidningen