BP ställs inför rätta för världens största oljeutsläpp

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Den första i raden av rättegångar efter den stora oljekatastrofen i Mexikanska golfen 2010 skulle ha startat i måndags. Men nu skjuts processen upp – vilket tyder på att parterna kan komma att förlikas.

Utrikes

Två år efter det enorma oljeutsläppet utanför USA:s sydkust skulle det rättsliga efterspelet mot oljejätten BP ha börjat på måndagen. Men nu har rätten beslutat att skjuta upp processen. Domaren, Carl J. Barbier, tog beslutet på grund av ”juridisk effektivitet och för att ge parterna möjlighet att göra framsteg i förlikningsdiskussionerna”, skriver The New York times.

Det talas om att beslutet kan vara ett tecken på att man är nära en förlikning. Det är 116 000 privata aktörer som nu kräver BP på skadestånd för de skador som uppstått i och med katastrofen och nu alltså kan få pengar redan innan rättegången har börjat.

– Förhoppningsvis ska vi kunna nå några överenskommelser, har BP:s vd Bob Dudley tidigare sagt, enligt Financial Times.

 

Det är BP och deras partners som ska stå till svars för vad som hände när oljeriggen Deepwater horizon exploderade och sjönk utanför Louisianas kust i april 2010. Fem miljoner fat olja rann ut när en läcka inte kunds lagas på 87 dagar vilket ledde till den största oljekatastrofen i historien. Processen, som hålls i New Orleans, sägs vara världens största miljörättegång. 300 målsägandeadvokater ska bland annat ha producerat 72 miljoner sidor dokument i bevisföringen och kostnaderna för rättegången uppgår till flera miljarder dollar, skriver New York times.

 

Förutom de elva personer som dog i själva explosionen på oljeriggen drabbades en hel region av de stora utsläppen. BP hävdar bestämt att ingen enskild person eller företag kan hållas skyldig för de som drabbades. Man menar istället att ansvaret delas mellan de själva, Transocean, som ägde riggen, och Haliburton som lagade läckan. Samtidigt har aktieägare krävt en förlikning för att undvika en långdragen process, vilket kan tolkas som att företaget erkänner misstag.

 

Även om man nu kommer överens med de privata aktörerna återstår flera steg innan den juridiska processen är över. Förutom skadestånden till personerna kräver också amerikanska myndigheter på både delstatsnivå och statlig nivå att företaget ställs till svars. Man ska avgöra om företaget och dess ansvariga har handlat med grov vårdslöshet eller inte. Skulle man finnas skyldiga till det kan USA kräva 17,5 miljarder dollar enligt lagen Clean water act, skriver Financial times.

Fakta: 

<h2>Läs även: <a href="http://www.fria.nu/artikel/92111" [1] target="_blank">De vill fälla chefer för ”miljömord”</a></h2>

Fria Tidningen