Sticka dig till ro

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Tjugo minuters stickning sänker hjärtrytmen med i genomsnitt elva slag i minuten. Det slår amerikansk forskning fast och ger därmed ännu en anledning att slå sig ned i favoritfåtöljen med en stickning i händerna.

Hälsa

Att sticka är bra för vår hälsa är numera vetenskapligt bevisat. Studier visar att stickning inte bara stimulerar hjärnverksamheten, utan även gör att pulsen och blodtrycket sjunker. Den danska tidskriften Psykologi skriver att "stickning och virkning sänker hjärtrytmen med i genomsnitt elva slag i minuten - lika avstressande som yoga eller meditation" och hänvisar till amerikansk forskning.

För den som sysslat med någon typ av stickning eller virkning är det lätt att instämma i det rogivande i att sätta sig ned med handarbetet och metodiskt jobba sig igenom maska för maska och känna arbetet växa i händerna. För många är stickning ett sätt att varva ner och låta tankar flöda fritt under arbetets gång. Just att metodiskt göra en aktivitet med likartade rörelser för båda händerna har visat sig vara effektivt för att stimulera kopplingen mellan de bägge hjärnhalvorna. Detta kan enligt forskare förhindra demens senare i livet. Mer komplicerade sticktekniker blir också en utmaning för hjärnan och ökar kreativiteten tycker många.

Att stickning blir mer och mer populärt kan Susanne Harrysson, hemslöjdskonsulent och ansvarig för Sticknätverk i väst, intyga.

–Det är en stark trend som pågått sedan i början av 2000-talet. Till skillnad mot tidigare är stickning numera spritt i alla åldrar, stickgraffitti har kommit och vi stickar i mer sociala sammanhang som stickcaféer och liknande, säger hon.

För Susanne Harrysson behövs det egentligen ingen forskning för att bevisa att stickning är hälsofrämjande.

– Man mår bra av att sticka, det är avslappnande, det tror jag alla känner som stickar. Man har fokus på det man gör, kroppen är med och de upprepande rörelserna blir meditativa, säger hon.

Fria Tidningen