Regeringen och S överens om FRA

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Regeringen och Socialdemokraterna har kommit överens om att Säpo och Rikskriminalpolisen ska kunna beställa signalspaning. ”En hård julklapp från regeringen och S”, kommenterar Piratpartiet.

Inrikes

I torsdags presenterade regeringen och Socialdemokraterna överenskommelsen om Säpos möjlighet att beställa signalspaning från Försvarets radioanstalt, FRA. En kommitté kommer också tillsättas för att enskildas integritet ska skyddas. Piratpartiet är starkt kritiskt mot överenskommelsen.

– Jag är inte förvånad. Det var det här vi varnade för 2008, när FRA-debatten rasade som mest. Då klistrade man på plåster så att det skulle se bättre ut, säger partiledaren Anna Troberg (PP).

Det var år 2008 som riksdagen röstade ja till den så kallade FRA-lagen, som innebär att FRA har rätt att spana på all telefon- och internettrafik som passerar Sveriges gränser. På grund av oenighet mellan och inom partierna ändrades det tidigare beslutet, inför omröstningen, så att Säpo och Rikskriminalpolisen inte skulle få beställa signalspaning av FRA – ett beslut som regeringen och S nu går emot.

– Det här kan få stora konsekvenser för människors integritet. Istället för att rikta in sig på människor som är misstänkta för brott så går man ut och fiskar glatt utan att bry sig om man fångar någon som inte är misstänkt, säger Anna Troberg.

– Dessutom öppnar det här FRA-fabriken och vi får se vilken myndighet som kommer härnäst.

När regeringen och Socialdemokraterna har förhandlat om direktiven kommer det läggas fram en proposition.

– Det är bra att vi kunnat göra den här överenskommelsen. Det rör ytterst rikets säkerhet och då är det viktigt med en blocköverskridande överenskommelse. Det är viktigt att Sverigedemokraterna inte kan bli vågmästare i frågor om rikets säkerhet, sade Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Morgan Johansson, under en presskonferens.

Miljöpartiet håller fast vid kravet om en parlamentarisk utredning om signalspaningen.

Fria Tidningen