Årets julklapp är korad – tid

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Tid är den bästa present vi kan få i dag. Det menar konsumtionskritikerna i nätverket En köpfri dag och föreningen Tidsverkstaden. En insikt som börjar nå fram – även till Handelns utredningsinstitut.

Kultur

– Vi tror att det är många som upplever tidspress i dagens samhälle, säger Göran Hådén från nätverket En köpfri dag.

Göran Hådén menar att det ofta har sin grund i konsumtionshysteri. Långt efter att våra grundläggande behov är tillfredsställda fortsätter vi arbeta för att ha råd med produkter som reklamen har fått oss att tro är viktiga.

– Det finns många sätt att ge bort tid, till exempel kan man ge bort tjänster och upplevelser som presentkort på massage eller erbjuda sig att vara barnvakt.

Enligt Göran Hådén är det ofta just prylar som tar vår tid – utan att vi egentligen blir lyckligare av dem.

– Prylar blir lätt en tidstjuv. Först ska man tjäna ihop till dem, sedan ska de införskaffas och sedan behöver de tas om hand.

– Det finns tre sätt att öka sitt eget välbefinnande med hjälp av pengar: välgörenhet, måttlig konsumtion av rätt sorts upplevelser och att gå ner i arbetstid.

Konsultföretaget Handelns utredningsinstitut, HUI, utser årligen ”årets julklapp” och i år är det den färdigpackade matkassen. Nomineringen motiveras med bekvämlighet och att det ökade arbetstrycket gör att fler tycker att det är värt en avgift att slippa handla. Krisen i Europa har påverkat svenskarnas köplust negativt på alla områden utom just livsmedelsinköp. Detta i kombination med att fler företag insett fördelarna med webbhandel.

– Ur miljösynpunkt tycker jag att det här är ett av deras bästa förslag hittills, säger Göran Hådén. Samtidigt behövs det mer forskning kring hur dessa matkassar påverkar miljön.

 

Göran Hådéns fem tips för mer tid

1. Konsumera mindre. Att köpa saker tar tid och kostar pengar som måste arbetas ihop. Många prylar behöver dessutom ännu fler arbetstimmar för att hållas fungerande.

2. Gå ner i arbetstid. Om du jobbar färre timmar kommer du att ha mindre lön, men spenderar du inte pengarna på onödiga prylar kan de räcka.

3. Boende. En stor villa med trädgård skapar mer arbete än en hyresrätt, både i arbetstiden för att hålla huset i skick och de extra timmar det krävs för att betala utgifterna.

4. Satsa på balans. Vi mår bättre av att sprida ut semesterdagarna, snarare än att tro att en lång semester ska kunna ge återhämtning som gör att vi orkar vardagsjobbet bättre. Lagom är bäst, ta ledigheten när det behövs.

5. Se över din livssituation. Vad spenderar du din tid med? Hur mycket av de olika aktiviteterna är verkligen nödvändiga? Välj bort det du kan klara dig utan.

Fakta: 

<h2>Tidigare har HUI utsett bland annat wokpannan (1990) och det elektroniska husdjuret (1998) till ”årets julklapp”.</h2>

Fria Tidningen