Jonas Jacobsson satsar på både Paralympics och OS

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Skytte är en av de idrotter i Sverige där det finns en långtgående integrering mellan idrottare med och utan funktionshinder.

Sport

Svenske mästerskytten Jonas Jakobsson siktar på dubbelt deltagande i OS i London – i Paralympics och i OS.

Jonas Jakobsson har vunnit SM 42 gånger, tagit 16 guld i Paralympics och 15 VM-guld. Under OS i London nästa år kan han bli historisk – det finns en chans att han deltar i både OS och Paralympics, tävlingar som pågår parallellt.

– Det viktigaste är att det finns en förståelse bland folk för att det finns paralympier och handikappidrottare som håller en hög nivå, säger han.

I Sverige har det inom skyttesporten sedan 1993 funnits regler för hur idrottare med och utan funktionshinder kan tävla tillsammans. Jonas Jacobsson har suttit i rullstol sedan födseln och tävlat i SM i sportskytte sedan dessa regler kom till.

Internationellt är inte reglerna lika luftiga. Jonas Jacobsson deltar nu i världscupen, men enbart i liggande skytte - en gren där han inte behöver sin rullstol som annars klassas som “otillåtet hjälpmedel”.

– Liggande skytte är tyvärr min aklilleshäl. Även på handikappsidan har jag inte varit med i toppen hela tiden där. Av fyra världscuptävlingar har jag varit i toppen av två av dem, det visar ändå att jag är med i matchen.

Han missade nyligen en kvotplats till OS med några millimeter, men hoppas på ett wild card.

– Jag kommer att träna för fullt eftersom att Paralympics går samtidigt, så får jag chansen sent så är jag fulltränad till dess, säger han.

Han tycker att den senaste tidens diskussioner om Oscar Pistorius deltagande i VM har varit överdrivna.

– Självklart tycker jag att det är jättebra att han är med, det är bara att titta på vilka tider han springer på så är det självklart att han ska vara där. Man pratar om fördelar med proteserna, men hur är det med nackdelarna? Jag tror sällan det är en fördel att leva utan båda underbenen. Han har nackdelar som andra inte har, det är svårt att ens ta sig till träningen.

I framtiden tror Jonas Jacobsson att reglerna inom skytte kommer att luckras upp även internationellt. Nya Zeeland och Kanada har liknande regler som Sverige redan i dag. I Tyskland publicerades nyligen en studie som undersökt om det finns fördelar för en skytt att sitta i rullstol under exempelvis stående skytte.

– Den visade att det inte fanns några fördelar, så öppnas reglerna mer i Tyskland finns det en möjlighet att det gör det internationellt. Tyskland är en stor skyttenation. Men det ligger nog långt fram i tiden, säger Jonas Jacobsson.

Fakta: 

<h2>Läs även: <a href="http://www.fria.nu/artikel/89635" [1] target="_blank">Idrottare som klyver gränser</a></h2>

Fria Tidningen