Ship to Gaza förbjuds lämna Grekland

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I måndags uppdagades det att den svensk/norsk/grekiska båten Juliano hade fått propellern saboterad och avfärd från Aten fick skjutas fram. Tre dagar senare råkade den irländska båten ut för exakt samma sabotage. När så avfärd närmade sig i dag, fredag, var förväntan hög. Men lyckan blev kort.

Utrikes

När den amerikanske båten i Freedom Flotilla 2, The Audacity of Hope klockan fyra svensk tid lämnade Atens hamn hann den inte långt. Strax efter avgång stoppades den av grekiska kustbevakningen och grekisk polis som hotade att borda båten om inte kaptenen genast vände om.

Detta meddelar Ship to Gaza i pressmeddelande för några timmar sedan. Strax efter kom nästa dråpslag. Ingen av båtarna kommer få lämna Grekland. Grekiska säkerhetsministern Christos Papoutsis lät meddela att alla båtar under grekisk eller utländsk flagg på väg mot Gazas farvatten förbjuds lämna grekiska hamnar.

Ship to Gaza meddelar att det de fått veta är att lokala kustbevakningskontor fått instruktioner om att meddela alla fartyg med destinationer i det område som omfattas av Israels maritima blockad. För fartyg under grekisk flagg gäller också att noteringar om att meddelandet mottagits skall införas i fartygets loggbok.

Ett större område i östra Medelhavet kommer kontinuerligt att övervakas i syfte att elektroniskt spåra skepp som tros vara på väg mot det område som ligger under Israels blockad. Den grekiska polisen och tullmyndigheten i samarbete genomför samtidigt rigorösa kontroller av passagerare och besättning.

På fredagskvällen satt ledningen för Ship to Gaza i möte för att ta fram en handlingsplan för hur situationen ska hanteras. 

Läs mer om dagarna inför avfärd och om sabotaget på Juliano på deltagaren Henry Aschers blogg: www.henryascher.blogg.se [1]

Fria Tidningen