Israeliska militärens uppgifter blev svenska nyheter

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Nyheten från Röda korset om att allt var frid och fröjd i Gaza spreds på svenska ledarsidor. Men upphovet till nyheten tycks i själva verket vara den israeliska armén.

Utrikes

Israeliska medier rapporterade nyligen att det enligt Röda korset inte råder en humanitär kris i Gaza. Uppgiften plockades upp av kritiker till konvojen Ship to Gaza i Sverige, däribland Claes Arvidsson, ledarskribent på Svenska dagbladet.

Men källan till uppgiften var inte Röda korset utan den israeliska armén IDF: “Det finns ingen humanitär kris i Gaza”, sade Mathilde Redmatn, vice direktör för Röda korset i Gaza, i en intervju som IDF publicerade på sin hemsida i slutet av april. Röda Korset i Gaza och Röda korset på Västbanken förnekar båda att Mathilde De Riedmatten – det korrekta namnet på internationella Röda korset i Gazas ställföreträdande chef, har uttryckt sig på det sättet.

– Den intervjun redigerades av den israeliska armén, säger Maria Cecilia Goin, presstalesperson för Röda Korset i Jerusalem. Så om du vill veta vår officiella ståndpunkt bör du läsa vår hemsida.

”Internationella Röda korset är oroade över det faktum att 1,5 miljoner människor i Gazaremsan är oförmögna att leva ett normalt och värdigt liv”, säger Mathilde de Riedmatten i en intervju på Röda korsets hemsida. Där beskriver hon en brist på grundläggande sjukvård, mediciner och byggmaterial för att återuppbygga Gazaremsan efter kriget 2009, de återkommande bombningarna och blockaderna till Gaza. Att den israeliska armén manipulerat intervjun med Riedmatten är inget som Röda korset i Jerusalem vill kommentera.

– Det handlar inte om åsikter, vi pratar om den humanitära situationen för människor, säger Maria Cecilia Goin. Så vi har ingen åsikt om den intervjun. Det viktiga för oss är att du känner till internationella Röda korsets officiella ståndpunkt gällande den humanitära krisen i Gaza.

Så du har ingen åsikt om huruvida den israeliska armén fabricerar era uttalanden?

– Det viktiga är att vi är tydliga med Internationella Röda korsets position på vår hemsida.

När Fria konfronterar Svenska Dagbladets ledarskribent Claes Arvidsson med uppgifterna vill han inte backa från sin kritik av Ship to Gaza, som han kallar ett jippo, eller sin beskrivning av läget i Gaza, där det alltså, enligt Arvidsson, inte råder någon humanitär kris.

– Själva bedömningen av läget förändras inte av om Röda korset har gjort det här uttalandet eller inte, säger Arvidsson. 

Fria Tidningen