Formatet mindre viktigt för Startsladdenvinnaren

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Kortfilmer gör dig inte rik och det är svårt att nå ut med dem till en bredare publik. Det menar Göteborgsfilmaren Johannes Nyholm, aktuell med Las Palmas som vann tävlingen Startsladden på filmfestivalen.

Kultur


I Johannes Nyholms ateljé i Majorna är det saker överallt, framförallt verkar det finnas marionettdockor i varje hörn. Det är också dessa som medverkar i filmen Las Palmas, som igår blev utsedd till vinnare i tävlingen Startsladden på Göteborg International Film Festival, och dessutom förfilm till invigningsfilmen Kongen av Bastøy. Den enda ”skådespelaren” i filmen är huvudrollsinnehavaren, Johannes Nyholms dotter Helmi som var drygt ett år när filmen gjordes.
– Den handlar om en 50-årig kvinna som åker på charterresa och blir full och oregerlig. Jag fick idén när jag observerade Helmi när hon satt och åt. Det är lite samma vingliga stil, att slänga mat omkring sig och inte riktigt ha koll på motoriken.

Scenografin och marionettdockorna är utformade så att de storleksmässigt passar med Helmi som en vuxen människa, och allt utspelas i en bar, där hon får rätt fria tyglar.
– Det handlade egentligen om att hon skulle göra saker hon tyckte var kul. Det går inte riktigt att regissera utan mer ge henne saker att leka med.
Okonventionella tekniker är inget nytt för Johannes Nyholm. Hans förra film Drömmar från skogen var utformad som ett skuggspel och dessförinnan har han fått mycket uppmärksamhet för sina filmer om den leranimerade Dockpojken. Han har även gjort videos till bland andra The Soundtrack of our lives och Hellacopters, och i de sistnämndas video till I'm in the band gjorde han hela handlingen till en animerad pizza.
Hittills har Johannes Nyholm lyckats leva på sitt filmande och växlat mellan egna projekt och musikvideos. Men det är inget jobb man blir rik av, berättar han och menar att det inte finns något riktigt bra forum för kortfilm.
På frågan om vad man kan göra för att förbättra kortfilmsklimatet tänker han efter länge.
– Vill man ha en chans att sälja en film till tv får den inte ligga ute på nätet. Och det är en kontraproduktiv inställning, som varken är bra för tv-bolagen eller mig. Men chansen till genomslag är ju i dag i första hand på nätet, och inte i undanskymda luckor i tv-tablån. Festivaler och internet är egentligen det bästa, YouTube har blivit en sorts revolution för kortfilmer.

Att han fortsätter att göra just kortfilm beror på rastlöshet.
– Egentligen spelar inte formatet så stor roll, men det blir kortfilm av en väldigt praktisk anledning, säger han. Jag blir lite less när jag jobbar för länge med samma grej och blir skittrött på figurerna.
Trots det får han finna sig i att de lever kvar ett tag. Många av hans filmer har visats på festivaler över hela världen och dessutom fått en hel del priser. Hans chanser i Startsladden ville han inte spekulera i på förhand och han har inte sett någon av de andra filmerna. Men att delta i festivalen på hemmaplan är speciellt, och dessutom att Las Palmas är förfilm på invigningen.
– Det är är fantastiskt kul, det är ju alltid fullsatt på invigningen och en magisk stämning i salongen. Sedan är jag ju jätteglad över att vara nominerad, men jag kan ju inte påverka något. Det är juryn som bestämmer.

I helgen bestämde juryn att Las Palmas vann tävlingen och dessutom fick filmen publikens pris. Juryn motiverade vinsten på följande vis: "Startsladden 2011 går till en tragikomisk film i en galen värld som känns otäckt bekant. En genial hybrid av Sällskapsresan och Easy Rider som går rakt in i våra hjärtan".


 

Göteborgs Fria