"Olagligt överskott i socialförsäkringarna"

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Staten gör stora överskott på socialförsäkringarna. Det visar en sammanställning som Folksam gjort. Försäkringsbolagets kritik om att överskottet skulle vara olagligt avvisas dock av alliansen.

Inrikes

– Det är inga pengar som slösas bort till sus eller dus, säger
Solveig Zander (C).

De närmaste fyra åren kommer staten att gå med plus på socialförsäkringarna med nästan 90 miljarder kronor. Det visar en sammanställning som försäkringsbolaget Folksam gjort för åren 2010–2014. Sjukförsäkringen väntas ge 63 miljarder kronor i överskott, efterlevandepensionen 33 miljarder, arbetsskadeförsäkringen 23 miljarder – medan föräldraförsäkringen väntas ge ett underskott på 30 miljarder kronor. Sammanlagt blir det ett överskott på 89 miljarder kronor.

Folksam menar att överskottet är olagligt.

– Avgifterna ska enbart finansiera själva socialförsäkringarna. Tar man ut en avgift för en sjukförsäkring så ska den inte användas till något annat, det är så lagstiftningen är formulerad, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, till SVT.

Solveig Zander (C) är ledamot i socialförsäkringsutskottet och hon menar att överskottet är olyckligt.

– Syftet är inte att socialförsäkringarna ska ge överskott. Så det är en fråga som vi måste titta närmare på, i allra högsta grad.

Hur ska alliansen lösa det här?

– Det vi ska göra nu är att titta på hur länge det här har pågått och om vi kan göra något åt det – om det är en tillfällighet eller inte. Men det vi känner till är att företagare betalar in mer i systemet än vad de tar ut. Där måste vi titta just på den gruppen, vilket vi nu har gjort. Men det finns säkert fler saker som vi måste göra och som vi nu måste se över.

Vad används överskottet till?

– Det kan vi inte säga i dag att de kronorna går till det ena eller andra utan allt går in i transfereringssystemet som används bland annat till sjukvård. Så det är inga pengar som slösas bort till sus eller dus utan pengar som kommer alla till del.

Gunvor G Ericson (MP) är även hon ledamot i socialförsäkringsutskottet och hon menar att överskottet finansierar skattesänkningarna.

– Det här är inget nytt problem utan det har en ideologisk i grund i förändringarna i sjukförsäkringen som regeringen har genomfört. Redan 2007 sa Christina Husmark Pehrsson att det kommer att vara en del av skattesänkningarna. Det som är problematiskt är att de inte inser att det är ett problem.

Vad tycker du att man bör göra?

– Jag tycker att man behöver se över hela systemet och vi rödgröna har tagit fram ett förslag om att reformera sjukförsäkringen, säger Gunvor G Ericson.

Fria Tidningen