Nedskärningar och protester sprider sig över Europa

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Tiotusentals danskar och spanjorer demonstrerade igår mot sina regeringars nedskärningspaket. Samtidigt har åtstramningspolitiken nått Europas ekonomiska centrum, Tyskland.

Utrikes

Mellan 40 000 och 80 000 danskar deltog i tisdagens demonstration i Köpenhamn mot ett sparpaket på 24 miljarder danska kronor. Med stöd av högerpopulistiska Dansk Folkeparti vill regeringen bland annat halvera ersättningstiden i A-kassan, sänka barnbidraget och minska antalet plaster på vuxenutbildningar.

– Regeringen och Dansk Folkeparti kommer som tjuvar om natten och stjäl vår A-kassa och vår rätt till en ordentlig utbildning, sade LO-ledaren Harald Børsting i sitt tal.

Även den danska oppositionen vill genomföra besparingar, men säger att de borde utformas i samråd med fackföreningarna.

I tisdags stängdes också flera skolor, sjukhus och myndighetskontor i Spanien när tiotusentals offentliganställda strejkade i protest mot att regeringen vill sänka deras löner med 5 procent.

Dagen innan presenterade Tysklands borgerliga regering ett historiskt sparpaket på 80 miljarder euro de närmaste fyra åren. Besparingarna kritiseras av såväl oppositionen som fackliga ledare för att slå hårdast mot människor med låga inkomster.

– Det finns ingen förmögenhetsskatt, ingen vettig arvsskatt, ingen höjning av skatten på höga inkomster och inga nedskärningar för de som faktiskt orsakade krisen. Det här är en regering för de rika, säger Michael Sommer, ordförande för tyska LO, till nyhetsbyrån UPI.

Även Ungerns regering vill genomföra nedskärningar på motsvarande 4 miljarder kronor. Samtidigt lovar man att gradvis sänka bolagskatten och arvsskatten samt ta steg mot en ”platt” inkomstskatt, som inte stiger med högre inkomster.

Fria Tidningen