Snart lättar fartyget ankar mot Gazaremsan

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Nästan direkt efter kriget i Gaza i januari 2009 började organisationen Ship to Gaza att samla in pengar runt om i Europa för att skicka en hjälpsändning till landremsan. Under vintern har lokalgruppen i Uppsala skramlat på torget och nu är första målet nära.

Inrikes

Det var mer än ett år sedan som Uppsalas lokala stödorganisation för Ship to Gaza hade sitt första möte och nu börjar första etappmålet närma sig. Svenska Ship to Gaza har tillsammans med sin grekiska systerorganisation köpt fartyget Sofia, och om drygt en vecka hoppas de vara på väg till Gaza med förnödenheter. I tisdags besökte Mattias Gardell, ett av språkrören på nationell nivå, Uppsala för att berätta om den senaste utvecklingen i projektet.

– Vi har noterat med förvåning att Israel betraktar oss som ett hot, de har kommit med ganska hårt formulerade kommunikéer som säger att de till och med kan komma att använda militärt våld för att stoppa konvojen, säger Mattias Gardell.

Han menar att Ship to Gaza följer alla lagar och regelverk, och eftersom de inte ens kommer att ha en nagelfil ombord så finns det ingen anledningen för Israel att känna oro. Samtidigt innebär Israels hårda hållning att projektet inte kan förlora.

– Det är en win-win situation. Kommer vi in med de här förnödenheterna är det givetvis den största av alla framgångar, men stoppar de oss så blir det ändå en form av politisk seger då det väcker uppmärksamhet i frågan.

 

Än så länge har Ship to Gaza fått stöd av flera parlamentariker från länder i Europa, bland annat kommer riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) att åka med fartyget, men de har inte fått någon officiell support från något lands regering.

I Uppsala har företrädare för organisationen varit ute och skramlat på Stora torget varje helg under vintern och våren. De beräknar att de har samlat in mer än 130 000 kronor sammanlagt i lokalgruppen, och responsen från medborgarna har varit över förväntan.

– Det har varit förbluffande positivt, mycket få personer som säger att Israel gör rätt i den här frågan. Och har man haft möten i andra sammanhang och man berättat att vi samlar in pengar så är folk positiva och givmilda, säger Görel Sävborg-Lundgren som sitter i Uppsala kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

 

Stöd har kommit från flera olika håll i den löst sammansatta organisationen. Det finns partipolitisk aktiva från både höger och vänster, och organisationer såsom Riksteatern och Sensus studieförbund har givit stöd.

– Vi har verkligen brutit vänstervallen i den här frågan, om det nu har funnits en vall. Men det har ofta varit vänsterorganisationer som har engagerat sig men nu är det folk från olika politiska håll säger, Lennart Göransson som sitter i arbetsgruppen för Ship to Gaza i Uppsala.

Bertil Segerström (C) har tidigare varit ordförande för Rädda Barnen i Uppsala, och han har blivit engagerad i projektet just för barnens skull.

– För mig handlar det om barns uppväxt och villkor. Vi måste kunna ge barnen rättvisa och en chans att växa upp, säger Bertil Segerström.

Uppsala Fria