SD-ledaren: avskaffa lagen om hets mot folkgrupp

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Jimmie Åkesson vill att lagen om hets mot folkgrupp ska avskaffas. Det utspelet levererade Sverigedemokraternas partiledare under en debatt som Publicistklubben anordnade på måndagskvällen.

Inrikes

Publicistklubben hade kallat till debatt på Kulturhuset i Stockholm. Temat för kvällen var hur media bör förhålla sig till Sverigedemokraterna, och grupp framträdande representanter för det främlingsfientliga partiet hade bjudits in att sitta i publiken.

Då diskussionen kom in på Aftonbladets kontroversiella publicering av en debattartikel [1] – där Jimmie Åkesson beskrev muslimer som Sveriges ”största utländska hot sedan andra världskriget” – fick partiledaren frågan om hur han själv skulle definiera hets mot folkgrupp. Partiledaren valde att inte svara på frågan, utan levererade istället ett krav på att den lagstiftning som tillkommit för att skydda minoriteter från trakasserier ska avskaffas helt.

– Tyvärr är det så att jag som svensk inte kan utsättas för hets mot folkgrupp, och så länge det förhållandet råder betraktar jag den lagen som fullständigt trams som måste rivas upp, sade Jimmie Åkesson.

Fria Tidningen