Tiotusentals danskar väntas protestera mot nedskärningar

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Den danska regeringens planer på nedskärningar inom utbildningssystemet möter kraftigt motstånd. I går ockuperade och blockerade elever flera gymnasieskolor och i samband med att folketingen öppnar i dag väntas tiotusentals protestera.

Utrikes

Redan på måndagen startade protesterna med gymnasieelever som ockuperade och blockerade skolor i bland annat Århus och Köpenhamn. Under hösten har mindre aktioner hållits i protest mot regeringens planer på besparingar inom utbildningsområdet. Totalt ska ungefär 150 miljoner svenska kronor sparas in.

Ungdomsinitiativet Ud af krisen, som består av ungdomsfackliga organisationer, elevorganisationer och studentförbund, är mycket kritiska till planerna.

– Ungdomarna har fått nog av att sitta i knät på varandra i trånga klassrum och av bristen på utbildningsplatser. Smärtgränsen är snart nådd i skolorna. Det finns helt enkelt inga fler områden där du kan spara, och utsikterna till ytterligare nedskärningar är den sista droppen, säger Dahl Bjarke Mogensen, talesperson för Ud af krisen.

Nätverket anordnar i dag landsomfattande demonstrationer. Arrangörerna räknar med att 25 000 kommer att sluta upp bara i Köpenhamn. En timme innan ungdomsprotesterna samlas också flera fackklubbar för att protestera i samband med folketingets öppnande.

I morgon väntas mer omfattande fackliga protester då danska LO och centralorganisationen FTF demonstrerar mot regeringens politik.

Fria Tidningen