Mjukvaruföretag köper The Pirate bay

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Det svenska spelföretaget Global gaming factory, GGF, köper bit torrent-sajten The pirate bay för 60 miljoner kronor. Till nyhetsbyrån TT säger Peter Sunde, en av grundarna och The Pirate bays talesperson, att han hoppas att den nya ägaren kan investera mer i sajtens utveckling.

Inrikes

– Vi känner att vi inte kan ta Pirate bay vidare. Vi sitter i en lite låst position där inte så mycket händer och det saknas folk och pengar för att driva saker. Vi har hållit på alltför länge med Pirate Bay utan att saker händer. Det här betyder en ny växel för Pirate Bay.

Parallellt med The pirate bay köper GGF även företaget Peerialism, som enligt GGF utvecklat ”nästa generations fildelningsteknik.

Ambitionen är att lansera en ny affärsmodell som ska möjliggöra såväl gratis fildelning som kompensation till rättighetsinnehavare.

– Genom förvärven av The Pirate bay och Peerialism kommer GGF erhålla en strategisk position på den internationella marknaden för digital distribution. Fildelningstrafiken uppskattas till mer än hälften av dagens totala internettrafik. The Pirate bay är ett globalt varumärke och innehar en nyckelposition med sina över 20 miljoner användare och över en miljard sidvisningar per månad”, säger GGF:s vd Hans Pandeya i ett pressmeddelande.Pengarna som försäljningen av The Pirate bay inbringar ska placeras i en fond för att finansiera olika typer av internetprojekt runt om i världen, uppger Peter Sunde för TT.

Fria Tidningen