Ryska hbt-aktivister trotsar Pride-förbud

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I samband med dagens Eurovision Song Contest var tanken att den ryska hbt-rörelsen skulle arrangera en stor pridefestival under pompa och ståt. Men Moskvas borgmästare säger nej – trots svidande internationell kritik och en stark nationell hbt-rörelse.

Utrikes

År 2006 fick de nej. År 2007 också. Och 2008. Även i år nekas Pride tillstånd och även i år ämnar man trotsa förbudet då man gått samman med Vitryssland i vad som kallas Slavic Pride. I helgen är det inte bara dags för Eurovision utan det är också Idaho-dagen – International Day Against Homophobia – i morgon.

Att kalla Moskvas borgmästare Yuri Luzhkov och hans entourage för homofober är inte ens kontroversiellt. Förutom att kalla hbt-personer för satanistiska och anklaga dem för att urholka moralen i hela landet har också straffen för dem som trotsat alla förbud varit hårda. År 2007 greps till exempel 120 personer när de trotsade Pride-förbudet. Straffen för anti-gaygrupper som upprepat och öppet trakasserar hbt-personer runt om i Ryssland lyser dock med sin frånvaro.

I Moskva, och i landet som helhet, är det lågt i tak när det gäller acceptans för samkönade relationer och de var olagliga till så sent som 1993.

– Ryssland måste visa att det är en del av den civiliserade världen, att det är en del av den europeiska familjen, att det är tolerant och att det är möjligt att arrangera offentliga sammankomster för sexuella minoriteter i Moskva, sade prideorganisatören Nicolas Alexeyevi i dagarna till nyhetsbyrån Interfax.

Alexeyevi och resten av rörelsen lutar sig mot hbt-personers konstitutionella rätt i Ryssland, men tolkningen av lagen är till synes godkänt arbritär och Luzhkov har lovat att att alla som försöker sig på spontanparader i dag ”kommer möta hårt motstånd i enlighet med rysk lag”.

Men det är inte bara aktivister i Ryssland och homosexuella Eurovison-anhängare som har reagerat på Rysslands agernade i frågan. De har fått kritik från flera länder och organisationer. Enligt Russia Today har nu även president Medvedev halkat in i konflikten då han anklagas för att inte agera i konflikten. Pride i Ryssland har lämnat in inte mindre än sju anmälningar till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

Pridegeneralen Nicolas Alexeyevi sätter liten tro till politiker men desto större tro till allmänheten.

– Vi hoppas att många homosexuella som brukar komma från olika länder för att titta på Eurovisionsfinalerna kommer att stötta oss, säger han.

Fria Tidningen