Kulturhuset Cyklopen nedbränt

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Det frihetliga kulturhuset Cyklopen har brunnit ner till grunden. Polisen rubricerar ärendet som mordbrand.

Inrikes

Strax efter 19.00 i dag larmades räddningstjänsten om brand i det frihetliga kulturhuset Cyklopen i Högdalen. En halvtimme senare hade huset – som består av containerväggar sammanbyggda av tak, golv och våningsplan i trä – brunnit ner till grunden.
– Det är helt oanvändbart, säger Victor Marx från Kulturkampanjen, som befinner sig på platsen.
– Jag tror inte ens att man skulle kunna använda containrarna igen. Det är bara att börja om från början igen, om vi nu bestämmer oss för att göra det. Just nu känns det bara overkligt.
Kulturkampanjens medlemmar hade verksamhet i huset fram till klockan 17.00. Några timmar efter att de lämnade huset har någon, enligt Stockholms brandsförsvar, sannolikt anlagt branden.
– Brandkåren säger att det måste vara måste vara anlagt, annars skulle det inte ha brunnit ner så snabbt, säger Victor Marx.

Polisen arbetar utifrån samma teori.
– Man har inlett förundersökning om mordbrand, och när eftersläckningsarbetet är klart kommer platsen att spärras av för teknisk undersökning, säger inspektör Towe Hägg vid länskommunikationscentralen.

Cyklopen invigdes hösten 2007. Då hade Kulturkampanjen ägnat ett drygt år åt att bygga huset, vilket i sin tur föregåtts av flera års politisk kamp genom bland annat ockupationer och förhandlingar med lokalpolitiker.

Stockholms Fria