Israel försöker isolera Libanon från världen

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Under torsdagsmorgonen inledde israel en totalblockad av Libanon rapporterar flera internationella nyhetsbyråer. Israeliska krigsfartyg har stoppat trafiken till och från hamnarna, en luftattack har förstört landingsbanorna på Rafiq al-Hariri-flygplatsen i Beirut så alla flyg får dirigeras om till Cypern och tio av landets största broar och motorvägar har förstörts för att försvåra transporter.

Utrikes

Under krigets första dygn dödades cirka 55 libaneser, de allra flesta civila. Från Israels andra brinnande front, Gaza, rapporterades samtidigt att dödssiffran för palestinier närmar sig 80 genom den senaste israeliska offensiven.
Israels förluster på båda fronterna uppgår enligt AFP till åtta soldater som dödades i onsdags morse av Hizbollah, två civila samt de tre soldater som tagits tillfånga av Hizbollah och som utgör Israels motivering för angreppen mot Gazaområdet och Libanon. Alla siffror på antal omkomna är dock osäkra.
Efter attackerna besköt Hizbollah i torsdags natt staden Safed två mil in i Israel och hotade med att beskjuta storstaden Haifa nästan fyra mil från gränsen till Libanon.
Israel besköt under natten till fredag även ett palestinskt läger i Qussaya strax invid Libanons gräns mot Syrien, rapporterar BBC. Det tillhör den Syrienstödda palestinska gruppen, PFLP-GC. I Libanon bor en halv miljon palestinier. Om Syrien och palestinierna dras in innebär det en kraftig upptrappning av konflikten.
Ett förslag till en av Libanon efterfrågad resolution i FN:s säkerhetsråd avvisades i torsdags kväll av USA.

Fria.Nu