Brutalt och briljant från Rios favelor

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Ingenstans på jorden faller så många offer för polisens kulor som i Rios favelor. Om detta handlar Tropa de Elite, den enligt uppgift sanna historien om hur specialstyrkan Bope 1997 rensar upp i den favela där dåvarande påven Johannes Paulus bestämt sig för att spendera en natt. En natt som enligt förre Bope-kaptenen André Batista, vars självbiografi ligger till grund för filmen, kom att kosta knappt 40 människor livet.

Kultur

I Sverige marknadsförs Tropa de Elite som en uppföljare till den hyllade moderna klassikern Guds stad. Det är nu inte riktigt sant, även om manusförfattaren Bráulio Mantovani arbetat med båda.

Filmen kan förvisso betraktas som ett svar på Guds stad, myntets andra sida eller en rapport från konfliktens motpart. Men den är väsentligt mörkare. Långt mer omedelbar. Briljant, och så brutal att du kommer att önska att upphovsmännen ljuger då de intygar sanningshalten bakom det iscensatta.

Tropa de Elite hade svensk premiär i går. Ska du bara se en film denna höst är det denna. Förbered dig på att bli vettskrämd.

Fakta: 

Film

Tropa de Elite

Regi José Padilha Med André Ramiro, Caio Junqueira, Wagner Moura m fl Distribution Atlantic film

Fria.Nu