Plan Patriota drabbar bönder i Colombia

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Livet blir svårt för människorna på Colombias landsbygd när regeringen försöker slå ner gerilla-grupperna. Det är inte heller säkert att militären kan vinna över gerilla-grupperna. Farc slår tillbaka hårt.

Utrikes

President Alvaro Uribe lovade före valet 2002 att slå ner gerilla-grupperna. Därför vann han valet. I april 2004 började han med Plan Patriota: militären försöker slå ner vänstergerillan Farc i sydöstra Colombia. 18 000 colombianska soldater är med i Plan Patriota. Flera hundra militära rådgivare och legosoldater från USA är också med.

Den 29 juli var det tre möten om Plan Patriota. Mötena var i Bogotá, Florencia och Cartagena del Chairá. Mötena handlade om att Plan Patriota gör livet svårt för många människor i sydöstra Colombia. Cartagena del Chairá är den största staden i ett område som har stora problem med Plan Patriota.

Mötet i Cartagena del Chairá började med en demonstration. Man krävde respekt för de mänskliga rättigheterna. Veckan före demonstrationen delade militären ut flygblad till bönderna i området. På flygbladen stod det att bönder som var med i demonstrationen kunde sättas i fängelse, förlora sin familj och sin jord eller bli dödade. Trots det var 500 personer med i demonstrationen. De kom från byar i området.

Soldater och civil-klädda personer videofilmade demonstrationen och skrev upp vilka som var med. Det var inte många som vågade prata när militären var där. Men några berättade att människor har blivit arresterade utan att vara misstänkta för brott. En del har blivit torterade eller försvunnit. De berättade också vad som händer när militären sprutar gift på koka-odlingarna.

- Det kommer gift på andra odlingar också: majs, bananer och yucca. Djur och människor blir sjuka, sa en bonde.

Han sa också att man transporterar mat utifrån på båtar i floden. Men militären hindrar mat-transporter. Därför svälter män- niskor i områden där det inte finns bra vägar.

En kvinna sa att paramilitärer har kommit till områden där de inte fanns förut. Soldater i armén har paramilitär-uniformer under sina vanliga uniformer. De kan snabbt bli paramilitärer genom att ta av armé-uniformerna.

Cinep är en organisation som arbetar för mänskliga rättigheter. Cinep kom med en ny rapport under mötena i Colombia. Rapporten visar att man har gjort 594 brott mot mänskliga rättigheter i Cartagena del Chairá från 1 januari 2004 till juli 2005. Bland annat är det 103 arresteringar av personer som inte var misstänkta för brott, 86 fall av tortyr, tre avrättningar, två försvinnanden och två fall av sexuellt våld.

Cinep säger att den colombianska staten har gjort 97 procent av brotten och att Farc har gjort två procent. I en procent av fallen vet man inte vem som är skyldig.

President Uribe var nyligen på president Bushs gård i Texas. Bush lovade att han skulle ge mer pengar till Colombias militär. Farc har vunnit över militär och polis flera gånger de senaste månaderna.

Fria.Nu