Birger Schlaug, före detta språkrör för miljöpartiet, har gått ur partiet i tysthet. Han menar att partiledningen säljer ut de gröna hjärtefrågorna fö

Schlaug lämnar miljöpartiet

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Miljöpartiets närmande till regeringen har blottat motsättningarna inom partiet. Nu lämnar äldste-mannen Birger Schlaug det gröna partiet. Missnöjet grundar sig i ett djupt missnöje med partistyrelsen och hur den ställer sig till för partiet grundläggande ideologiska frågor.

Inrikes

Miljöpartiets före detta språkrör Birger Schlaug har inte betalat sin medlemsavgift sedan 2004 och är därför officiellt sett inte längre medlem partiet.

- Jag vill inte göra någon större affär av det, så jag smög ut i det tysta. Skälet är att partiet, åtminstone dess partiledning, växt åt annat håll än jag, skriver Birger Schlaug i ett mejl till SFT.

Birger Schlaug är före detta riksdagsledamot och har varit en av de mest tongivande i miljöpartiet. Han var språkrör från 1985-1988 och 1992-2000.

Hans kritik riktar sig framför allt mot att det skett en förskjutning i partiledningens syn på frågor om tillväxt, EU-medlemskap, försvarspolitik och auktoritetstro.

Vad är skillnaden mot när du var språkrör?

- Jag hade i alla fall aldrig skrivit på DNs debattsida att miljöpartiet är fullt och fast övertygat om att ekonomisk tillväxt är nödvändigt för god miljö och rättvis fördelning... Och jag var ta mig fan inte språkrör för ett parti som plötsligt ställde sig bakom EUs stridstrupper! Det liknar Fälldins svek när det gäller kärnkraften - med den skillnaden att Fälldin erkände att han tvingats dit och kände sig bedrövad över det. Partiledningen i mp försvarar däremot stridstrupperna som vore det en grön hjärtefråga... Precis som man plötsligt hävdar att det är en grön framgång att arvsskatten tas bort. Det känns fullständigt främmande för mig.

I flera debattartiklar har Birger Schlaug kritiserat partiledningen och dess, i hans mening, ambitioner att toppstyra partiet.

'Partiet har gått en lång väg, från antiauktoritärt till organiserat auktoritetsbygge. Detta är förstås en fullt medveten strategi. Partiledningen satsar allt på att Göran Persson skall släppa in ett par miljöpartister i regeringen efter nästa val. En förutsättning för detta är dock att Göran Persson känner sig säker på att miljöpartiets partiledning kan driva en politik direkt mot det egna partiets ståndpunkter', skrev Schlaug på Aftonbladet Debatt nyligen.

Språkrören svarade att miljöpartiet har partistyrelsens uppdrag att ta sig ur 'stödpartifällan' och att man tror att det finns en möjlighet att 'hitta vettiga politiska kompromisser, som kan ligga till grund för en koalitionsregering'.

Men Birger Schlaug vidhåller att miljöpartiet ger upp sina ideal om de sätter sig i en regering med social-demokraterna.

- Man får gärna samarbeta hur mycket som helst, bara man inte säljer ut det som åtminstone jag uppfattar som de mest elementära gröna grundbultarna, skriver han till SFT. Man hävdar att man ska få makt och inflytande genom regeringsmedverkan under Perssons ledning. Men vad är det för makt och inflytande man har när man avsäger sig grunder i det som är grön politik för att få det där inflytandet?

Efter överenskommelsen om försvarspolitiken har miljöpartiet fått stark intern kritik för att vara militaristiskt. Partistyrelsen försvarade överenskommelsen och menade att den tvärtom minskar försvarsutgifterna. I en motion undertecknad av majoriteten av de miljöpartistiska riksdagsledamöterna tog man avstånd från partilinjen. Men vid omröstningen i riksdagen röstade ändå majoriteten av undertecknarna emot sin egen motion och följde partilinjen, efter hård press från Peter Eriksson och Lars Ångström.

Att Schlaug lämnar miljöpartiet betyder inte att han har tappat tron på de gröna frågorna. Det är statsrådstitlar, kristallkronor och 'fjäskandet för makten' som retar honom.

- I dag längtar ju folk efter ett verkligt alternativ till det nuvarande etablissemanget!

Vad ska du göra nu?

- Fortsätta att ta hand om träd som ligger.

Fria.Nu