Martina Navratilova är en av sportstjärnorna som avstår från kött.

Veganska löpare har bildat klubb

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Vegan Runners är en klubb för långdistanslöpare som inte äter animalier. Medlemmarna i klubben vill ta kål på fördomen att idrottare måste äta kött för att prestera bra, och dessutom vill de ordna så att likasinnade kan träffas i samband med lopp.

Sport

De senaste åren har klubben Vegan Runners figurerat i samband med olika större och mindre långlopp - bland annat Stockholm Marathon och Lidingöloppet. Som namnet antyder handlar det om en klubb för långdistans-löpare som är veganer. Medlemmarna är dock inte några elitlöpare utan löpare av varierande klass som har det gemensamt att de i huvudsak avstår från animaliska mat-

rätter. Medlemmarna i klubben finns på olika håll i Sverige och några av medlemmarna har anknytning till Förbundet djurens rätt.

Vegan Runners har enligt sin hemsida (se fotnot) inga andra krav på medlemmarna än att de ska tycka det är roligt att springa och att de ska vara veganer eller nästan veganer.

Enligt hemsidan finns det flera syften med klubben: initiativtagarna vill bland annat ta kål på fördomen att idrottare måste äta animalier för att prestera bra.

- Studier visar att många lång-

distanslöpare varit tvungna att närma sig vegetarisk kost. Det gäller alla uthållighetsidrotter, kommenterade en av medlemmarna Björn Pettersson till Sydsvenska Dagbladet.

Att man kan prestera bra i idrott utan kött och fisk styrks av att många världsstjärnor varit vegetarianer eller veganer.

Exempel på detta är idrottare som Paavo Nurmi, Dave Scott, Carl Lewis, Edwin Moses, Andreas Cahling och Martina Navratilova. Dessa har tävlat i olika typer av idrotter och vissa har visat prov på extrem uthållighet, medan andra varit utpräglat snabba, starka eller skickliga.

Vegan Runners vill sprida information om och uppmuntra till veganism när de deltar i lopp. Det gör de genom att bära speciella Vegan Runners-tröjor, ordna informationsbord och bjuda allmänheten på veganmat.

Klubben för fram flera skäl till att bli vegan. Det handlar om hälsoskäl, miljö, solidaritet och djurrätt. Medlemmarna i Vegan Runners vill dock inte bara propagera för veganism. De vill också ha roligt med likasinnade genom att springa lopp tillsammans och umgås efteråt - exempelvis genom restaurang-

besök.

Fakta: 

Vegan Runners:
Se hemsidan www.

veganrunners.org

Fria.Nu