En målvaktshjälm kan kosta flera tusen kronor.

I Kiruna AIF kostar ishockeyn mindre

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Ungdomsishockey är oftast en dyr sport. Men exemplet Kiruna AIF visar att det inte alltid behöver vara så. Genom ett bytessystem och sponsorer har den anrika klubben i norr gjort hockeyn billigare.
Ungdomsishockey (SFT) Ishockey är dyrast av alla vanliga sporter, enligt en undersökning som Riksidrottsförbundet lät genomföra för en tid sedan. I genomsnitt kostar det
9 300 kronor per år för ett barn att spela. Denna siffra gäller för hela landet och i Stockholm är det inte ovanligt att med kostnader över
10 000 kronor per säsong. Man kan jämföra hockeyn med den billigaste sporten gymnastik - där är mediankostnaden 1 885 kronor per år för avgifter, utrustning och resor.
I Djurgården har man satt 11 500 kronor per säsong som kostnadstak, berättar Patrik Urban, som är sport- och verksamhetschef för Djurgården IFs ungdomshockey.

Sport

Ungefär 6 000 till 7 000 kronor av kostnaden avser avgifter till föreningen.

- Vi har en spelaravgift på 2 000 kronor och dessutom ett lagbeting. Hur stort betinget blir per spelare beror på hur många man är i laget - med exempelvis 20 spelare blir det ungefär 4 000 kronor per person. Till detta kommer en medlems-

avgift på 150 kronor. Utöver detta får lagen själva välja aktiviteter som att åka på turneringar, köpa istider och overaller.

Till dessa utgiftsposter kommer utrustning. Dessutom krävs det i princip att föräldrarna har minst en bil.

Djurgården jobbar dock med att få ner kostnaderna:

- Vi försöker att öka intäkterna från andra än föräldrar. Vi får in pengar bland annat genom att ordna hockeyläger på sommaren och genom sponsorer.

Helt annorlunda är situationen i Kiruna AIF, som bland annat fostrat spelare som Tord Lundström och bröderna Stig och Börje Salming. Där är det mycket billigare att spela hockey. Man har en medlemsavgift på 100 kronor som även omfattar försäkring, och till detta kommer kostnader för bland annat turneringar och resor.

Att det inte kostar mer i Kiruna AIF beror bland annat på att klubben har byggt upp ett bytessystem gällande utrustning. Dessutom jobbar man hårt med att få sponsorer.

Eldsjälen är Ingvar Svanström som på 1960-talet var material-

förvaltare för A-laget.

- Jag följde A-laget och upptäckte att de små behövde hjälp. Jag kollade om företagen kunde hjälpa till och det gick bra.

Ingvar Svanström tycker inte att det finns något att anmärka på den utrustning som barnen i Kiruna AIF använder:

- Det är toppengrejor.

Svanström tror också att Kirunas modell borde kunna fungera även i Stockholm:

- Det beror på ledarna - de måste gå ut till företag. Man ska inte bara ringa utan ha ögonkontakt, och det är bra om man har ett förslag med sig. På en tröja kan man ha företagets logotype. Tröjan kan sedan användas i tre till fyra år.

Patrik Urban tycker att Kirunas modell i princip är bra och är beredd att testa den.

- Men det är svårare här. Våra medlemmar lägger ner väldigt mycket energi på hockeyn och de vill ha dyrare utrustning än de skulle behöva.

Fria.Nu