Tillbaka från Aten

Publicerad:   •  Uppdaterad:

De svenska paralympierna lyckades i Grekland. Den lilla truppen på 41 deltagare kom hem med hela 21 medaljer. Men det var inga stora gratulationer som mötte idrottarna.

Sport

I våras sa rullstolsåkaren Tim Johansson att det enda som gällde var guld. Han var

anmäld till tre distanser i friidrott; 200, 400 och 800 meter. Tim tävlar i en klass som heter T51. Tyvärr finns det inte så många som tävlar i just den klassen. Därför ställde arrangörerna in tävlingarna på 400 och 800 meter. Det var för få anmälda till de loppen. Så Tim Johansson fick nöja sig med att köra ett lopp.

- Det var ett fantastiskt bra lopp. Synd bara att det inte blev guld, säger han.

Han slog sitt personliga rekord med tre och en halv sekund och blev tvåa i loppet. Dessutom slog han det gamla världsrekordet. Loppet gick så snabbt att de

fyra första åkarna slog världsrekordet.

Att idrottare slog världsrekord var vanligt under Paralympics i Aten. Tim Johansson förklarar varför:

- Sporterna i paralympics är ganska unga, därför är det ganska lätt att göra rekorden bättre. Jag tror att vi aktiva kan mer. Och utrustningen och rullstolarna går nog att få ännu snabbare. Så rekorden kommer nog att förbättras mycket, säger han.

Han är nöjd med vistelsen i Grekland, och ger både ris och ros till mästerskapet.

- Olympiastadion var suverän och vi bodde väldigt bra. Men organisationen och transporterna var inte så bra som det borde ha varit, säger han.

Tim Johansson var i Aten i mer än en vecka, men gjorde bara två lopp under tävlingarna. På 200 meter blev det final direkt. Det berodde på att det bara var sju startande i hans klass. Av någon anledning hade han också blivit anmäld till maratonloppet. Han ville inte köra det, men var tvungen att ställa upp. Annars skulle han inte ha fått fortsätta tävla.

- Så jag startade och rullade några meter och sedan bröt jag loppet, säger han.

En annan friidrottare som tog

med sig medaljer hem var

Madelen Nordlund. Hon körde rullstol 800 och 400 meter, och vann brons och silver. Liksom träningskamraten Tim Johansson saknar hon fortfarande ett guld från paralympics. Båda har fått frågan om de ska ställa upp i Peking om fyra år.

Ingen av dem är säker på det. De tycker att det är lång tid kvar innan man behöver bestämma sig.

En som också tycker att det är lång tid kvar till paralympics i Peking är simmerskan Sandra Erikson. Hon lyckades med att både ta guld och slå världsrekord. Hon var mer än två sekunder före sina medtävlande i mål. Men inte heller Sandra Erikson har så många konkurrenter. Samtidigt som hon är bäst i världen, så är hon också bara bäst av tio idrottare.

- Det är ju lite konstigt, men jag är ju ändå mästare och bäst i världen i min klass, säger hon

Den mest framgångsrike i den svenska truppen var skytten Jonas Jacobsson. Han vann fyra guld. Men det krävs mer än så för att Sergels torg i Stockholm ska fyllas med publik som vinkar med blågula flaggor. Sandra Erikson funderar över hur framtiden ser ut.

- Nu är det skolan som gäller. Jag ska skriva C-uppsats, och sedan får jag väl se om det finns några jobb, säger hon.

Fria.Nu