Utan den rätta känslan är det svårt att hoppa högt. Frågan är om Stefan Holm pallar för favorittrycket?

Blir det två svenska guld på söndag?

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I morgon är dagen då Sverige kan ta två OS-guld i friidrott, något som inte hänt sedan 1948. Då är det nämligen dags för finaler i herrarnas höjdhopp och i tresteg. Och redan i dag väntas Carolina Klüft ta hem det första guldet.

Sport

Friidrott (SFT) Trots den hårda globala konkurrensen har svensk friidrott större lyskraft än på ett par generationer. Man får gå tillbaka till OS i London 1948 för att hitta något liknande. Då tog Sverige, som var förskonat från andra världskriget, tre guld i friidrott. Henry Eriksson vann 1 500 meter, Tore Sjöstrand 3 000 meter hinder och Arne Åhman tresteg. Efter denna succé har Sverige bara lyckats ta enstaka guldmedaljer i friidrott: Anders Gärderud i hinder 1976 och Ludmila Engqvist på 100 meter häck 1996.

Nu i Aten kan det bli flera guld. I dag avslutas damernas sjukamp med Carolina Klüft som storfavorit. Resultaten från första dagens grenar har tyvärr inte gått att få med i detta nummer.

Ännu bättre kan det bli i morgon då två av de största svenskhoppen tävlar: Stefan Holm och Christian Olsson.

Stefan Holm har dominerat herrhöjd i världen under senare tid. Vid VM i Paris blev det dock ingen succé - Holm förlorade mot sydafrikanen Jacques Freitag. Men frågan är om någon kan hota den 181 centimeter långe värmlänningen i Aten. Kanske skulle det i så fall vara Freitag som överraskande nog kan vara med på OS. Han saknar nämligen ledband på insidan av högra foten. Hans skor är specialdesignade och uppbyggda så att hans fotled inte ska vika sig när han springer fram emot höjdhoppsställningen.

Men Holm har varit mycket säker och inte förlorat efter världscupfinalen i september i fjol. Det som talar emot Holm är att han tidigare inte lyckats på stora mästerskap utomhus. Inomhus har han däremot tre VM-guld.

Christian Olsson var länge varit överlägsen i tresteg och radade upp 29 raka segrar innan han på DN-galan besegrades av rumänen Marion Oprea. Men på senare tid har det dykt upp konkurrenter att räkna med. Den tidigare längdhopparen Melvin Lister, USA, är årsbäst med 17,78 och Jadel Gregorio från Brasilien har också visat god kapacitet med 17,72. Men Olsson är huvudfavorit med tanke på sin höga och stabila nivå de senaste åren. Han vann också över Oprea och Lister i Zürich för två veckor sedan.

Damernas 100-metersfinal löps i kväll. Fransyskan Christine Arron och bulgariskan Ivet Lalova är ett par av favoriterna i en oviss tävling. En intressant fråga är om 44-åriga Merlene Ottey ska klara sig till final. Den jamaicafödda slovenskan gjorde nyligen imponerande 11,09.

I morgon avgörs herrarnas 100 meter. En som imponerat på senare tid är Asafa Powell från Jamaica. Han har gjort 9,91 två gånger i sommar. Frågan är var USA-löparna står formmässigt efter den senaste tidens dopningshärvor. Maurice Greene är regerande olympisk mästare men förlorade knappt mot Powell i Zürich.

Fria.Nu