På Gardner street 12 i Brighton började Robin Webb tillverka vegetariska skor för 14 år sedan. Nu säljs de på postorder över hela världen

I vegetariska skor

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Vegetarian eller inte, när det finns bra alternativ väljer allt fler att klä sig i annat än djurhud också om fötterna. Vegetarian Shoes började småskaligt i England men sitter nu på många fötter världen över.

Inrikes

Djurrätt (SFT) I North Laine, den mest nyskapande delen av den engelska kuststaden Brighton, lockas många till Gardner Street 12, läser skylten Vegetarian Shoes en extra gång och trycker näsan mot rutan. I ett broschyrställ lutar en nöjd ko mot reklamtextens meddelande; 'A treat for your feet if you don´t eat meat'. Med två klövar djupt nedkörda i grova kängor är mulen ett enda stort garv. Välkommen till Robin Webbs butik, här serveras endast vegetariska skor.

Kängor, boots, sandaler och stövletter, alla tänkbara stilar av 'Animal Friendly Footwear' trängs på hyllorna. Här är väldesignat, men något saknas. Läderdoften.

- Alla skor är gjorda av ett slags syntetiskt mikrofiber, förklarar Robin Webb. Materialet ser ut precis som läder, känns och beter sig som det, men utan att vara djurhud. Att skorna är tåliga och vattentäta, men ändå 'andas' är viktigt påpekar han, för det här handlar om något helt annat än de många mindre behagliga plastmaterial som finns på den 'vanliga' skomarknaden. Några icke-animaliska jackor, bälten och handskar, finns också i butiken men fler accessoarer än så vill Robin inte sälja.

- Vi måste fokusera och fortsätta göra det vi specialiserat oss på och kan bra, sådant du inte kan köpa någon annanstans. I dag finns ett fåtal andra företag runt om i världen som sysslar med liknade saker, men vi är originalet.

För 14 år sedan sålde Robin sin första vegetariska sko. Då liksom nu utan skomakar-utbildning.

- Men jag har alltid tyckt om att ta isär prylar för att se hur de är hopsatta och sen försökt göra något liknande själv.

Att hans liv skulle handla om skor var en ren slump. Som ung konststudent hörde han talas om att man i Afrika och Indien återanvände bildäck till skosulor. Snabbt fixade han fram några gamla bildäck och förvandlade dem till sulor.

Snart rullade beställningarna in.

- Jag for runt och ritade skisser av folks fötter, gjorde skor av gummi, gamla kläder och kork. Allt som jag fick i mina händer förvandlade jag till en sko.

Så föddes idén om en vegetarisk sko, en sko som både såg ut och betedde sig precis som läder. Robin kände till ett material som kunde vara användbart. Banken däremot, förstod inte alls skillnaden på hans idé och alla 'plastskor' som redan fanns på marknaden.

- Jag hade entusiasm och energi, men dessvärre inga pengar eller bevis för att det skulle fungera, suckar Robin och minns tiden som följde med alla extraknäck.

- Jag kände mig som en hemlig agent, vågade inte riskera att min idé skulle läcka ut och någon med kapital sno den.

På ett år lyckades han lägga undan en rejäl summa och då hände det märkliga.

Han var på väg hem från Skottland, liftandes. Det var på slutet av en lång resa, och Robin som helt gett upp hoppet om skjuts bara gick där i mörkret utan att visa tummen när nästa bil for förbi. Ändå stannade den.

- Killen som erbjöd mig lift berättade om ett material som används i båtar, ett slags syntetiskt mikrofiber, kanske kunde det fungera också för skor? Det gjorde det.

Snart kunde Robin öppna 'Vegetarian shoes' och så här i backspegeln erkänner han: det material han själv först hade i åtanke, skulle troligtvis aldrig ha fungerat.

Nyfikna kunder kliver in i butiken, klämmer och känner. Priserna kan vara svåra att hålla nere eftersom materialet är relativt dyrt, men är ändå jämförbara med läderskor. Nu används flera olika material, några har Robin och hans team själva utvecklat och skomodellen med sulor av bildäck finns fortfarande i sortimentet.

När orderna ökade tvingades han tillslut leja ut produktionen, men det är inget han saknar.

- Att lära sig göra skorna var intressant men tillverkningen blev i längden ett tungt och rätt tråkigt jobb som aldrig betalade sig speciellt bra. Designa nya modeller är däremot spännande.

En skylt i butiken informerar kunderna om att det är sista chansen att köpa en omtyckt skomodell eftersom tillverkaren flyttar sin produktion till Kina.

- Ett tufft beslut, menar Robin som länge sålt den vegetariska kängvarianten. Kanske är fabriken i Kina bra, men han vill inte chansa och av etiska orsaker samarbetar han hellre med producenter i Europa.

Vegetarian Shoes har fortfarande bara en butik, men skorna sänds numera kors och tvärs över världen och postorderverksamheten växer. I England, USA och Tyskland bär många 'vegoskor'. Sverige är den största nordiska inköparen. Framtidens mål är att få fler utländska butiker runt om i världen att köpa in skorna. Och det ser ljust ut, för när det finns bra alternativ väljer allt fler att stoppa fötterna i annat än djurhud.:

Fakta: 

Fakta:
Mer information och postorderförsäljning finns på: www.vegetarian-shoes.co.uk [1]

Två återförsäljare i Sverige, båda i Göteborg: Blue Turtle, tfn: 031-41 97 30, www.blueturtle.se [2] samt Trash-wear, tfn: 031-24 33 38, www.trash-wear.com [3]

Fria.Nu