Fidel Castro ställer upp för omval

Publicerad:   •  Uppdaterad:

På söndag går drygt åtta miljoner kubaner till valurnorna för att välja nytt parlament. Den sjuke ledaren Fidel Castro ställer upp som kandidat. Om han blir vald kan parlamentet sedan välja om honom som statschef för en ny femårsperiod.

Utrikes

Osäkerheten om vem som kommer att leda Kuba efter parlamentsvalet nästa vecka är stor. Fidel Castro är sjuk och har knappt synts offentligt under de senaste sjutton månaderna.
I juli förra året lämnade Fidel Castro 'tillfälligt' över makten till sin lillebror Raúl Castro för att låta sig magopereras. Rykten om att han lider av cancer och aldrig kommer att återvända till makten florerar med jämna mellanrum. Enligt Raúl Castro är Kubas president klar i knoppen men behöver fortfarande återhämta sig. Fidel Castros hälsa är en statshemlighet och än så länge vet kubanerna inte exakt vilken sjukdom han lider av.

Från sjukbädden har Fidel Castro publicerat flera öppna brev, så kallade 'reflektioner', med personliga åsikter om utvecklingen på ön. Han har lovat att inte klamra sig fast vid makten och har krävt att nya, unga krafter tar över revolutionens roder. Castro säger sig vilja bli rådgivare åt den nya regeringen.
Trots sina uttalanden ställer Fidel Castro upp som kandidat i parlamentsvalet den 20 januari. Och man måste sitta i parlamentet för att kunna bli vald till statschef. Därför råder ännu osäkerhet om han verkligen kommer att lämna makten för gott efter nästan ett halvsekel som president.

Av de över 600 kandidaterna till parlamentet är 60 procent födda efter revolutionen 1959 och har inget minne av kapitalismen på Kuba. Kandidaterna utses formellt inte
av det regerande kommunistpartiet, men måste ändå följa partiets linjer. Inga valkampanjer eller debatter förekommer, istället klistras information om kandidaterna upp i vallokalerna. Enligt kubanska myndigheter är valet demokratiskt eftersom vem som helst, utan ett öre i kampanjbudget, kan bli vald. Kritiker hävdar att det är en välregisserad teater där kommunistpartiet inflytande är obestridligt.

Inför valet har regeringen varnat kubanerna för sämre tider. Den snabbt växande ekonomin mattades av under 2007, bland annat på grund av minskad turism och dåliga skördar. Inkomsterna i US-dollar har minskat och därmed måste landet dra ned på importen av flera produkter.
Raúl Castro har lovat att fortsätta satsningen på jordbruket som inleddes förra året. Bland annat kommer statens inblandning i produktionen minska, vilket redan har skett på prov i flera kommuner. Det anses ha lett till ökad produktion av mjölk och fläsk.
I slutet av december sa Raúl Castro offentligt att många kubaner är missnöjda med höga matpriser, bostadsbrist och den usla lokaltrafiken. Han erkände även att det finns problem inom sjukvården och utbildningssystemet. Samtidigt anklagade Raúl Castro USA för att bedriva en allt aggressivare politik gentemot Kuba.

Exilkubaner och den inhemska oppositionen hoppas att det socialistiska systemet ska rasa ihop om Fidel Castro lämnar makten. Interimpresidenten Raúl Castro och regeringen är dock övertygade om att kubanerna stödjer socialismen trots dess brister.
Kubanerna har under det gångna året vant sig vid en ny och mer avslappnad ledarstil. Raúl Castro syns sällan offentligt och pratar inte mer än nödvändigt. Kontrasten mot Fidels tv-sända maratontal och många offentliga uppträdanden är enorm. Dessutom organiseras inte lika många politiska massmöten som tidigare.
- Numera håller tv-programmen sina sändningstider eftersom de inte måste visa Fidel hela tiden, kommenterade en ung kuban förändringen till den mexikanska tidningen La Jornada.

Många bedömare tror att den nya regeringen kommer att införa ekonomiska reformer. Raúl Castro anses vara mer öppen för förändringar än sin storebror, liksom flera av de yngre medlemmarna av partiledningen. Om inte Raúl Castro tar över rodret kan det bli vicepresidenten Carlos Lage, som anses vara positiv till att lätta på reglerna för småföretagande och andra 'marknadsvänliga' reformer.

Fakta: 

Valet i Kuba
Allmänna val har hållits på Kuba sedan 1976, sjutton år efter revolutionen.
Parlamentet väljer ett 'statligt råd' bestående av 31 parlamentsledamöter. Ordföranden för det statliga rådet är statschef.
Rösträttsåldern är 16 år. Till skillnad från många andra länder i Latinamerika är det inte obligatoriskt att rösta.

Fria.Nu