Argument - Övervakning

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Efter ett par månaders uppehåll är Argument åter tillbaka i Stockholms Fria Tidning. Första ämnet efter uppehållet är övervakning.

Opinion

Sedan 11 September 2001 har vi sett en skenande utveckling såväl nationellt och på EU-nivå som globalt när det gäller övervakningsåtgärder. Under de närmaste veckorna kommer vi att diskutera vart det leder oss. Är det mot ett samhälle som vi vill ha?

Gästredaktör för övervakningstemat är Jimmy Sand. Jimmy är född i Grums utanför Karlstad, men bor sedan några år i Göteborg. Där studerar han journalistik på JMG. Han är också kulturvetare och bloggare (http://jimpan.wordpress.com [1]), och har varit webbredaktör för föreningen Vägval vänsters hemsida.

Som inledarskribent på Fria Tidningar har Jimmy Sand bland annat skrivit om det uppmärksammade lagförslaget att ge Försvarets Radioanstalt, FRA, befogenheter att avlyssna internettrafik och telefonsamtal som korsar Sveriges gränser.

Jimmy Sand inleder själv temat med att skriva om hur övervakningsteknik redan används i brottsbekämpning, och hur den ökade övervakningen omvärderar vår uppfattning om privatliv. Istället för jämlikhet tenderar frihet alltmer att ställas mot trygghet.

Den andra av veckans texter står folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, för. Han har jobbat hårt för att ge polisen större möjligheter att avlyssna.

Fakta: 

Denna artikel är en del av argumentserien Övervakning. Läs vidare "För samhällets och alla medborgares bästa?".

Stockholms Fria