Dikter som rör livet, döden och vardagens trivialiteter

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Det är tyvärr inte mycket poesi som tolkas till svenska, men amerikanske John Ashberys dikter kommer åtminstone kontinuerligt ut i Tommy Olofssons och Vasilis Papageorgious smidiga språkdräkt.

Kultur

John Ashbery är kanske den mest omsusade nu levande poeten i USA, och han nämns ofta som en kandidat till Nobelpriset.
Första gången jag träffade på Ashberys poesi var det med boken 'En våg', en lång medvetandeström som tog andan ur mig med sin muntra anarkistiska ordrikedom. Han har hållit stilen sen dess, en hoppig och slängig stil där motiven far förbi i rasande fart.
Det här är dikter som diskuterar livet, döden, ålderdomen och vardagens trivialiteter, men utan att hålla någon rak linje, och ibland blir jag lite otålig över Ashberys sätt att ständigt avvika från ämnet. Som han själv skriver i en dikt:
'Försök avvika från det mönster man har avvikit från och från mönstret för avvikelse. Det är inte så lätt som det låter'
Men under den charmerande, lite förströdda ytan, finns det en påtaglig svärta. Ironin och humorn i Ashberys dikter är som broar över ett mörkt vatten där någonting otäckt rör sig under ytan. Det är oklart vad som finns där men det gäller att skynda sig över.
Poeten utbringar en skål för 'ihärdigheten i att hålla skenet uppe', en hållning som åtminstone känns äkta, fast kanske inte så spännande.

Fakta: 

Varthän skall jag vandra
Författare: John Ashbery
Förlag: Natur & Kultur

Göteborgs Fria