Bush får inte göra som han vill med handeln med Latinamerika

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Demokraterna har fått majoritet i USA:s kongress. De kräver att USA ska ändra sin handelspolitik i Latinamerika. De kräver respekt för mänskliga rättigheter och miljö.

Utrikes

USA har skrivit avtal om frihandel med många länder i Latinamerika. Snart ska de skriva avtal med Peru, Panama och Colombia. Men president Bushs motståndare, Demokraterna, kan stoppa hans planer.Colombias president Alvaro Uribe besökte USA i början av maj. Då sa den demokratiske senatorn Harry Reid:– Vi ska inte ens tänka på att skriva avtal om frihandel innan våldet mot fackföreningarna slutar i Colombia.Det berättar den colombianska tidningen El Tiempo.

Uribe var i USA för att få USA:s kongress att godkänna avtalet om frihandel. Colombias parlament har redan godkänt det. George Bush kallade Uribe för vän och allierad. Men demokraterna sa att det fanns problem. De tycker att det är fel att paramilitärerna kan bestämma över Colombias politik. De tycker inte att regeringen arbetar för mänskliga rättigheter. Om demokraterna röstar mot avtalen om frihandel, börjar avtalen inte gälla.

Perus och Panamas presidenter har också varit i USA i år för att kongressen skulle godkänna avtalen. Men kongressen har inte godkänt något av avtalen än. Bland annat kritiserade demokraterna att man förstör Amazonas-djungeln i Peru.För ett par veckor sedan kom demokrater och republikaner överens. Om man skriver i avtalen att det ska finnas arbetsrätt och rättvisa löner, kan demokraterna rösta ja. Men då måste länderna i Sydamerika skicka tillbaka avtalen till sina regeringar. De måste skriva om avtalen och ländernas parlament måste godkänna dem igen.Vänster-presidenterna i Latinamerika stoppade ett stort avtal om frihandel mellan många länder för ett par år sedan. Därför började Bush skriva avtal med enskilda länder och regioner istället.Avtalen om frihandel gör att man inte längre behöver betala tull för att importera många olika varor. Men då kan jordbruket i de latinamerikanska länderna få svårt att klara sig. Folkrörelser, bonde-organisationer och vänsterpartier i Latinamerika har kritiserat avtalen för det. USA har ett jordbruk med mycket teknik. Bönderna får mycket bidrag från staten. Därför kan de sälja majs och vete billigare än småbönderna i Latinamerika.Avtalen skyddar också läkemedels-företagens patent. I dag gör man billiga mediciner i Latinamerika. De billiga medicinerna är kopior av kända mediciner. Avtalen om frihandel förbjuder sådana kopior.Regeringarna som har skrivit avtal om frihandel med USA hoppas att de ska få exportera mer till USA. I Colombia producerar man blommor och tyg. Colombias regering tror att de kan producera mer blommor och tyg om avtalet blir godkänt.

Ecuador, Bolivia och Venezuela kommer inte att skriva avtal om frihandel med USA. Deras regeringar vill inte att USA ska bestämma i Latinamerika.Argentina och Brasilien kommer inte heller att skriva avtal med USA. De är jordbruks-länder och har inte råd att konkurrera med USA:s jordbruk, som får mycket pengar från staten.De latinamerikanska länderna har ett eget samarbete om handel, Mercosur. Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela är medlemmar. Bolivia och Ecuador vill också bli medlemmar i Mercosur. Troligen kommer handeln i Latinamerika att öka genom Mercosur, mer än genom avtal med USA.Lätt svenska: Malin Bergendal

Fria.Nu