Avväpnandet av 60.000 stridande har börjat

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Chefen för Liberias nedrustningskommission meddelade i slutet av veckan att man väntar sig att 60.000 stridande skall komma att lämna in sina vapen. Det är väsentligt fler än den siffra på 40.000 man först räknade med.

Utrikes

Daniel Opande, chef för FN-styrkorna i landet, där också den svenska insatsstyrkan ingår, bekräftar siffran och understryker allvaret. Förra veckan dök ett antal tidigare stridande upp utan några vapen. Opande utfärdade då en stark varning till de olika fraktionerna att lämna in samtliga vapen och all ammunition de hade.

- Om ni har fler än ett vapen, ge då inte bara ett till mig för att behålla resten. Om ni har hundra patroner eller hundra vapen, ta med alltihop, sade Opande.

De olika krigsherrarna har också förbundit sig att lämna in samtliga vapen, inklusive tungt artilleri. Vad man fruktar är att vapen som inte lämnas in skall komma att dyka upp i grannländerna, såsom Elfenbenskusten och Guinea.

Liberias nedrustningsprogram (DDR, Disarmament, Demobilization and Reintegration) började för två veckor sedan efter fyra månaders försening. De som låter avväpna sig är berättigade till motsvarande 150 USD vid inlämningen av vapen och ytterligare 150 USD när de genomgått viss yrkesutbildning.

Dröjsmålet berodde på tre dagars upplopp i huvudstaden Monrovia, då anhängare av den tidigare presidenten Taylor krävde rätten till pengar för inlämnade vapen. Upploppen då tog slut när 75 USD av de 300 som utlovats började betalas ut vid inlämning av vapen.

Samtidigt har chefen för FNs flyktingorganisation UNHCR i Liberia vädjat till 300 000 liberianska flyktingar som finns spridda över hela Västafrika att inte återvända hem nu, utan vänta på en FN-organiserad återflyttning som skall ta sin början i oktober. 50 000 flyktingar vilka återvänt hem spontant från både Guinea och Sierra Leone sedan fredsavtalet skrevs under i augusti har hamnat i läger för internflyktingar (IDPs, internally displaced persons). Tidpunkten oktober är vald för att regnperioden tar slut då.

Fria.Nu