Vita, rika svenska män slipper oftare fängelse än invandrare

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Personer med utländsk bakgrund som kört rattfulla döms oftare till fängelse än personer med svensk bakgrund. Det visar en granskning som Sveriges Radios Kaliber har gjort. Även höginkomsttagare och högutbildade som döms för grovt rattfylleri slipper fängelse i högre grad än andra.

Inrikes

Kaliber har studerat 700 domar för grovt rattfylleri från 2001 i de tre storstäderna. I Stockholm och Malmö döms 50 procent av rattfyllerister med utländsk bakgrund till fängelse. Siffran för svenskar var ca 30 procent. .Svenskarna hade i genomsnitt både högre promillehalt och fler noteringar i belastningsregistret jämfört med personer med utländsk bakgrund.

- Det är ganska starka indicier på att vi har en strukturell diskriminering i vårt rättsväsende som på olika sätt drabbar invandrare, i synnerhet kanske dem som tillhör underklassen, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, till Kaliber.

Diskrimineringsbyrån i Stockholm är upprörda. De möter ofta diskriminering av invandrade svenskar inom domstolar. Invandrade döms till hårdare straff än infödda etniska svenskar för samma typ av brott.

- Diskrimineringen finns inom hela rättsväsendet. Sverige håller på att få en apartheid inom rättsväsenden, säger Diskrimineringsbyråns talesman Juan Fonseca.

För att få bukt med problemet kräver Diskrimineringsbyrån fler advokater, åklagare och domare med utländsk bakgrund, en granskning av rättsprocessen måste ske av en oberoende instans och att åklagare och poliser utbildas i diskrimineringsfrågor.

SvTs Rapport har också med hjälp av SCB granskat hur inkomst påverkar om rattfyllerister får fängelsestraff eller inte. Granskningen visade att bara 30 procent av höginkomsttagarna fick fängelse, jämfört med 49 procent av låginkomsttagarna.

Generaldirektör Stefan Strömberg vid Domstolsverket säger till Ekot att "det känns som om man måste titta närmare på det här".

Men Strömberg påpekar att verket inte kan agera nämnvärt på egen hand:

-Vi behöver en speciell beställning från regeringen för att göra något.

I riksdagen har s-ledamoten Mariam Osman Sherifay ställt en fråga till justitieminister Thomas Bodström om vad han tänker göra för att rättsväsendet ska fungera lika för alla. Han har ännu inte svarat

Fria.Nu