Terror föder terror

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Efter mordet på Hamas-ledaren, Ahmad Yassin, kommenterar Israel att terrorn kommer upphöra om hotet om mord ligger tillräckligt tungt över alla islamistiska ledare. Problemet är bara att en död ledare vare sig kan prata med sina egna grupper eller skriva under fredsavtal.

Utrikes

Ulf Bjereld som är professor i statskunskap ser två möjligheter i dagsläget. Antingen så blir det, sånär som på en eller annan självmordsbombare, lugnt i ett par veckor till Hamas samlat resurser till en kraftigare verdergällning, eller så kommer de få hjälp från andra islamistiska grupper.

- Risken är överhängande att Israel nu blir måltavla för internationell islamism. Det kan bli riktigt farligt, säger Bjereld. Han är övertygad om att i stort sett alla länder med ett undantag kommer ta avstånd från Israels aktion. Att tro att USA ska ändra mening i och med den här händelsen är att hoppas på för mycket säger han i en intervju med nyhetsbyrån TT.

Jan Hjärpe, professor i islamologi vid lunds universitet, menar att mordet på Yassin kommer leda till fler terrordåd. Yassin var den kraft som försökte hålla tillbaka Hamas mest extrema grupper, och faktiskt också gjorde det, menar han.

- Israel motiv var att stoppa fredsprocessen. Det här stödjer de extremistiska krafterna i Israel och motverkar fred, säger Hjärpe.

Men trots att Israelisk radio rapporterar att premiärminister Ariel Sharon personligen ledde attacken mot Yassin är inte Israels regering enig i beslutet om aktionen.

- Visst måste vi reagera mot terrorn eller dem som förbereder en bomb. Men Yassin var inte en 'tickande bomb' sade inrikesminister Avraham Poraz till nyhetsbyrån Reuters.

Fria.Nu