Juan Fonseca har drivit flera fall där väktare misstänks för att ha brukat övervåld. Men de flesta läggs ner i brist på bevis.

'Väktarna skyddar varandra'

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Juristen Juan Fonseca från Diskrimineringsbyrån i Stockholm har drivit ett tjugotal fall där privatpersoner har blivit utsatta för misshandel och övervåld av väktare. Oftast läggs åtalen ner.

Fördjupning

Bara i år har Diskrimineringsbyrån tagit emot ett par anmälningar om övervåld från väktare. Värst var det år 2002. I ett enda fall har byrån varit framgångsrik och vunnit.

- Problemet med civilrättsliga mål är att man måste ha bra på fötterna och många vittnen för att lyckas. Domstolarna tror mycket mer på vakterna än på vanligt folk, säger han.

Ofta lägger åklagaren ner fallet i brist på bevis eller för att ord står mot ord. Väktarna täcker upp för varandra. De lyckas också få målsägaren fälld för våld mot tjänsteman, eftersom det nästan alltid görs en motanmälan.

- Nu har vi ett fall med en känd svart musiker, han blev hårt misshandlad av vakter på Mondo vid Medborgarplatsen. Men vakterna ställer upp och vittnar för varandra, så det kommer inte att bli någonting.

Juan Fonseca var också med och drev fallet med Adonis Hocheimy, som förlorade i alla instanser mot jätten Securitas. Men kampen är inte slut. Juan Fonseca och Ismo Salmi, som företräder Adonis, tittar på möjligheten att stämma Securitas i moderbolagets hemland USA.

- Vi testar en ny väg och letar efter en amerikansk advokat som kan företräda Adonis. Och då handlar det inte längre om några hundratusen i skadestånd, det blir många dollar, säger Juan Fonseca.

Fria.Nu