En hårdkokt deckare som blir något mer

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Det här är historien om slashasen Pablo José och hans sökande efter en familjemedlem som har försvunnit. Pablo José extraknäcker som privatdetektiv när hans bror behöver det. Annars sover, mejlar, super, röker han mest på.

Kultur

För att inte tala om äter. Hans mor försöker ständigt para ihop sin fete son med någon kvinna av rätt börd. Jag kan inte säga att hon lyckas på det sätt hon har tänkt sig.

En spansk deckare, tänker jag medan jag läser. Nyskriven, men i sann hårdkokt anda. Jag vet bara inte om den är underhållande eller inte. Jodå, huvudpersonens fetma, smutsighet, fisande och relationer till föräldrar och bror och andra är väl ganska kul. Hans filosoferande möjligen lite utanför ramarna, men ändå inte. Beskrivningen av hur huvudpersonen och andra utnyttjar prostituerade är upprörande. Ja, ja, det är hårdkokt. Men - när jag väl kommit till slutet blir jag faktiskt överraskad. Boken är inte vad jag trott att den är.

Pablo José och hans vältränade, ambitiöse bror äger tillsammans ett företag, och är båda arvtagare till otroligt mycket pengar. Pablo José är ändå oftast pank. Han får ett uppdrag av brodern - som sedan plötsligt försvinner. Pablo José anar att försvinnandet hänger ihop med uppdraget han fick, men inte riktigt hur. Han letar efter ledtrådar på internet, och hittar dem, också.

Historien får en upplösning man inte riktigt tänkt sig. Slutet är faktiskt bra mycket intressantare än berättelsen ger sken av innan. Och det är just det här som kanske är både historiens svaghet och styrka.

Svagheten är att romanen inte engagerar, utan med långa, alltför exakta beskrivningar blir långtråkig. Det trots de flitigt förekommande innehållslösa vinkarna: '...då hade jag ännu ingen aning om vad som höll på att hända...', 'Om jag hade vetat att det kanske var sista gången jag såg Nico skulle jag ha gett honom hela sedelbunten...'. Ibland är också intrigen lite löst ihopbunden.

Styrkan och det intressanta i romanen är just överraskningen i slutet och det återsken den - efteråt - ger på hela berättelsen. Upplösningen ger upphov till funderingar över vem som skulle göra som Pablo José, och varför. Vem är Pablo José? Skulle det han gör vara möjligt i verkligheten?

Författare: Pablo Tusset

Översättare: Yvonne Blank

Bokförlag: Norstedts

Stockholms Fria