Mats Gustafsson och Erwan Keravec.

De tar ett andetag tillsammans

Publicerad:

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Kultur
Musik

Ett tack på denna skiva går till Stark Reality. Ett obskyrt 70-talsband som blivit kultförklarade med albumet Discover Hoagy Carmichael’s Music (1970), i dag en raritet som kostar flera tusen kronor.

Varför riktar då Mats Gustafsson och Erwan Keravec ett speciellt tack till Stark Reality? Jo, Mats Gustafsson stötte på ett exemplar av skivan hos Music Lovers Records, som även står bakom skivbolaget Omlott, och gjorde en bytesdeal där han fick dyrgripen i utbyte mot att Omlott fick rättigheterna att ge ut hans projekt Luft.

Mats Gustafsson behöver ingen närmare presentation, i dag en minst sagt aktiv aktör på den europeiska fri- och improvisationsscenen. Hans samarbetspartner i projektet Luft, den franske säckpipeblåsaren Erwan Keravec, är däremot är en ny bekantskap för mig, vilket gör denna duoinspelning extra intressant.

Gustafsson traktera här hela saxofonfamiljen, från baryton till sopran, och han håller sig ganska stramt i en återhållen och nästintill inåtvänd riktning. Emellanåt kargt och fåordigt, som inåtandnings-jo i konstnärlig skrud, emellanåt mer konverserande; när Keravecs säckpipa är som mest nasalt påträngande är Gustafsson genast med på noterna och kontrar med skärande toner. Jag håller andan.

En mer kontemplerande karaktär får musiken när Keravec spelar borduntoner och skapar en mörk droneaktig fond som Gustafsson improviserar över.

Andningen står givetvis här i centrum. Eller närmare bestämt ett halvt andetag. Denna konstnärliga respirationsprocess fullbordas när Inhale följs av en andra volym med titeln Exhale.

Fria Tidningen